Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μαθητές στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας.


Τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και το σιδηροδρομικό μουσείο, επισκέφθηκαν οι μαθητές των Α2, Α3, Α4 και Α5 τάξεων του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας. Στον σταθμό επισκέφθηκαν την αίθουσα έκδοσης εισιτηρίων, τα γραφεία της Επιθεώρησης Λάρισας αμαξοστοιχιών, κινήσεως, το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Σιδηροδρόμων και θαύμασαν τις δύο παλιές ατμομηχανές, την παλιά δρεζίνα και το κωπήλατο βαγονέτο, τα οποία εκτίθενται στην πλατεία και τον αύλειο χώρο του σταθμού. Η μία από τις ατμομηχανές, με κωδικό αριθμό 72, είναι μοναδική στο είδος της, κατασκευάστηκε το 1935 από τον Γερμανικό οίκο FRIEND GRUPP και έχει βάρος 19, 5 τόνους. Η άλλη, με αριθμό 54, είναι μια από τις μεγαλύτερες του Ελβετικού οίκου SLM WINTER THUP, κατασκευής 1911 και βάρους 32 τόνων. 

Οι μαθητές κατέληξαν στο σιδηροδρομικό μουσείο, όπου «χάθηκαν» μέσα στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες τρένων και ανθρώπων και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν κάποιο δικό τους άνθρωπο. Επίσης, θαύμασαν τον ελβετικό τηλέγραφο του 1870, παλιά ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, στολές, καπέλα, το τηλεφωνικό κέντρο που εγκατέλειψαν οι Γερμανοί κατακτητές, όταν έφυγαν από την πόλη στις 23 Οκτωβρίου 1944 και βιβλία του 1906, 1926, 1970 και άλλων ετών. Ενημερώθηκαν για τα δύο πορσελάνινα πιάτα του θρυλικού ORIANT EXPRESS, το οποίο ενέπνευσε την Άγκαθα Κρίστι με τον φανταστικό ήρωα της Ηρακλή Πουαρό. 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. κ. Γιάννη Πολυμέρου, Δημήτρη Κιό, Γεώργιο Μέρτζο, Σταύρο Λαζαρίδη και Αποστ. Βασιλό και συνοδοί τους ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. κ. Βασιλική Ψαριανού, Γιώργος Καμάκας, Χρυσούλα Διάλλα και Αικατερίνη Πουλιάνα. Το ραντεβού ανανεώθηκε για επίσκεψη στα Τέμπη και μια βόλτα με το τρενάκι των Τεμπών.





Για τα "Σ.Ν." Βαγγέλης Ρηγόπουλος