Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Απομακρύνεται χρονικά η έλευση του τρένου στην Πάτρα.

Απομακρύνεται χρονικά η έλευση του τρένου στην περιοχή της Πάτρας καθώς οι δύο απαραίτητες εργολαβίες που θα κάνουν εφικτή την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στο τμήμα Αίγιο-Μποζαϊτικα πάνε πίσω χρονικά.

Συγκεκριμένα και όπως ενημέρωσε με την ομιλία της η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ του Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης κα Ευγενία Φωτονιάτα, στο πρόσφατο 2ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, οι δύο κρίσιμοι διαγωνισμοί θα δημοπρατηθούν, ο μέν πρώτος το 2019 και αφορά το τμήμα Ροδοδάφνη (Αίγιο)-Ψαθόπυργος με έργα την επιδομή, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση με κόστος 65εκατ.ευρώ, ενώ ο δεύτερος αναμένεται μετά το 2019 και αφορά το τμήμα Ψαθόπυργος-Μποζαϊτικα (Ρίο) ύψους 90εκατ.ευρώ με έργα την επιδομή ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το 2023, θα ακούσουμε να σφυρίζουν τρένα μέχρι την περιοχή των Μποζαϊτικων που αποτελούν την "πόρτα" της πόλης της Πάτρας.

Από την άλλη με αυτό τον τρόπο δίδεται ένα χρονικό περιθώριο για να ωριμάσει το τελικό έργο που θα φέρει το μοντέρνο ηλεκτρικό τρένο μέχρι την καρδιά της πόλης, στον Άγιο Διονύσιο. Ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις αρχές του έτους έχει εξαγγείλει την δημοπράτηση του τμήματος Μποζαϊτικα-Αγιος Διονύσιος στα τέλη του έτους με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής.

Αυτή η χρονική διολίσθηση θα σημάνει την εξάρτηση της Πάτρας από τις οδικές μεταφορές και στα τα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας με αυτή τη χρονική σειρά αναμένουμε να λειτουργήσουν τα τμήματα από το Κιάτο και μετά:

-Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η νέα διπλή γραμμή Κιάτο-Αίγιο (Ροδοδάφνη). Πιθανόν αρχικά να λειτουργήσει η μία γραμμή και αργότερα η δεύτερη. Η νέα γραμμή θα διαθέτει σηματοδότηση αλλά όχι ηλεκτροκίνηση. Μέχρι το 2021 η νέα γραμμή θα έχει εξηλεκτριστεί και θα μπορούν να δρομολογηθούν ηλεκτρικά τρένα. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και η εκτίμηση είναι πως μέσα στο έτος τα έργα ηλεκτροκίνησης θα ξεκινήσουν.

-Σταδιακά από το 2022 μέχρι το 2023 η γραμμή Ροδοδάφνη -Μποζαϊτικα. Η νέα διπλή γραμμή θα διαθέτει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση ενώ θα λειτουργήσουν ανακαινισμένοι ή νέοι 8 σταθμοί: Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα, Άγιος Βασίλειος, Ρίο, Μποζαϊτικα.

-Για το τμήμα Μποζαϊτικα-Άγιος Διονύσιος το χρονοδιάγραμμα θα είναι ρεαλιστικό με την ολοκλήρωση των μελετών από τον ανάδοχο που θα πρέπει να διασφαλίσει τη βέλτιστη τεχνική λύση και την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας με πρόκριμα στην ελαφρά υπογειοποίηση και την απελευθέρωση της σημερινής επίγειας μονής μετρικής γραμμής.

Η νέα διπλή γραμμή θα είναι υψηλών ταχυτήτων με ταχύτητα μελέτης 200χλμ/ώρα, με ΕTCS δηλαδή συνδυασμός φωτεινής σηματοδότησης με επανάληψη των σημάτων στο θάλαμο μηχανοδήγησης με χρήση ηλεκτρονικών μονάδων γραμμής (Lineside Electronic Units – LEU) και ραδιοφάρων (Eurobalises). Στο τμήμα της νέας γραμμής θα κατασκευαστεί και ενσύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com