Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Νίκος Νικολόπουλος: «Το σκάνδαλο του GSM-R και ο στημένος διαγωνισμός του ΟΣΕ».

Αποτέλεσμα εικόνας για Νικος ΝικολοπουλοςΜε μια ακόμη ερώτηση, σχετικά με το σύστημα GSM-R, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος επανέρχεται, προσκομίζοντας και νέα στοιχεία κάνοντας λόγο για στημένο διαγωνισμό. 
Στην ερώτηση του με θέμα «Το σκάνδαλο του GSM-R και ο στημένος διαγωνισμός με Α.Δ. 17007/15.01.2018 του ΟΣΕ» ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:

Με τις ιδίου περιεχομένου Ερωτήσεις & Α.Κ.Ε. υπ’ αρ. πρωτ. 5230/272/19-04-2018, 5228/270/19-04-2018,  5229/271/19-04-2018 και  5231/273/19-04-2018, με θέμα:  «Το σκάνδαλο του GSM-R συνεχίζεται και μεγεθύνεται και επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», σας κατήγγειλα αντιστοίχως με αδιάσειστα στοιχεία, ότι ο  διαγωνισμός με Α.Δ. 17007/15.01.2018  του ΟΣΕ είναι  εμφανώς στημένος και μέσω αυτού επιχειρείται να καλυφθούν οι ευθύνες της Siemens για τη μη ολοκλήρωση και παράδοση σε λειτουργία του Ψηφιακού Συστήματος Ραδιοκάλυψης του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ (GSM-R -αρ. σύμβ. 10012/26-09-2006 της ΕΡΓΟΣΕ), αλλά και να δοθούν στη Siemens, μέσω της εταιρείας Nokia, οι αποζημιώσεις που ζητούσε από την ΕΡΓΟΣΕ για να ολοκληρώσει το έργο, από τις οποίες, υποτίθεται, παραιτήθηκε με τη «Συμφωνία Εξωδικαστικού Συμβιβασμού του Ελληνικού Κράτους με  τη Siemens» (ΦΕΚ Α' 164 του 2012).
Στις παραπάνω Ερωτήσεις & Α.Κ.Ε. ανέφερα, ότι, «σύμφωνα με πληροφορίες μας, στον παραπάνω διαγωνισμό κατατέθηκε μια μόνο προσφορά από την εταιρεία Nokia Networks». Αλλά αμέσως μετά την κατάθεση των εν λόγω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων περιήλθε  σε γνώση μου το υπ’ αρ. πρωτ. 6.000.027/3-4-2018 έγγραφο της «ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» του ΟΣΕ, που επιβεβαιώνει απόλυτα τις πληροφορίες μας.

Στις εν λόγω Ερωτήσεις & Α.Κ.Ε. , προσπαθώντας να τεκμηριώσω, ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος και η εταιρεία Nokia αποτελεί προφανώς «συνεργάτη» και «δούρειο ίππο» της  Siemens, ανέφερα επίσης, μεταξύ των άλλων, επί λέξει τα εξής:

«Μεθοδεύτηκε, λοιπόν, από τους συνεργάτες της Siemens στην ΕΡΓΟΣΕ και στον ΟΣΕ να μπει  στη διακήρυξη του διαγωνισμού ο παραπάνω, τεχνικά απαράδεκτος, φωτογραφικός όρος, που έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, στη θέση της Siemens, η Nokia Networks η οποία, όπως μπορεί κάθε έστω καλόπιστα σκεπτόμενος να συμπεράνει και από τη συμμετοχή της στην παραπάνω σύσκεψη, είναι, προφανώς συνεργάτης της Siemens ή έστω θα αναγκαστεί με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί μαζί της αφού χωρίς την έγκριση,  την άδεια και τη βοήθεια της Siemens δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογισμικό του εγκατεστημένου εξοπλισμού της και να εκτελέσει το έργο, που θα αναλάβει με την κατακύρωση σ’ αυτή του παραπάνω διαγωνισμού.
Αλλά η συνεργασία της Nokia Networks με τη Siemens στην εν λόγω υπόθεση φαίνεται ότι υπήρχε πολύ πριν από τη σύσκεψη της 16ης/01/2017. Αυτό προκύπτει καθαρά από ένα δημοσίευμα του capital.gr στις 7 Μαΐου 2015, με τίτλο «Στη Nokia Networks, η αναβάθμιση του δικτύου GSM-R του ΟΣΕ», στο οποίο αναφέρεται επί λέξει ότι «Η Nokia Networks ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναβαθμίσει το βασικό δίκτυο GSM-Railway (GSM-R) για τον ΟΣΕ, δημιουργώντας τα θεμέλια για μελλοντική επέκταση του δικτύου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας». 
Όμως αυτή η ανακοίνωση της Nokia Networks ήταν απολύτως ψευδής, δεδομένου ότι καμιά σχετική σύμβαση δεν ανατέθηκε στη Nokia Networks εκείνη την περίοδο, ούτε αργότερα, αλλά ούτε και μέχρι σήμερα. Πως, λοιπόν, κύριε υπουργέ η εν λόγω εταιρεία ήξερε, ότι θα της ανατεθεί τέτοιας φύσεως έργο από τον ΟΣΕ τρία(3) χρόνια αργότερα; Το ερώτημα είναι αμείλικτο και πρέπει να επιληφθεί αμέσως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, για να αποκαλυφθούν αυτοί που έστησαν, κατά τα φαινόμενα, τη μεγάλη αυτή απάτη».

Μετά την κατάθεση των παραπάνω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, στην προσπάθειά μου να βρω περισσότερα στοιχεία για τη σχέση Siemens και Nokia, έκανα αναζήτηση στο google και τα στοιχεία που ανακάλυψα αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση τη πολύ στενή σχέση των δυο αυτών εταιρειών. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στους συνδέσμους:

https://www.google.gr/search?q=%27%CE%9D%CE%9F%CE%9A%CE%99%CE%91+%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%A3+%CE%91.%CE%95&ei=tirXWvzQOoavswGM1YHQDw&start=0&sa=N&biw=1366&bih=588



Από τους οποίους προκύπτει, ότι οι παραπάνω δυο εταιρείες προηγουμένως είχαν συστήσει  εταιρεία με την επωνυμία «ΝΟΚΙΑ ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», η οποία το 2013 «εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠIXEIΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ» που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.(Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους (Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7, 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013».

Δηλαδή, αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας η στενή σχέση των εταιρειών Siemens και Nokia και ότι  η Nokia αποτελεί τον δούρειο ίππο της SIEMENS σε ένα εμφανώς στημένο διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα δοθούν εμμέσως στη  SIEMENS τα επί πλέον εκατομμύρια, που ζητούσε για να παραδώσει σε λειτουργία το GSM-R και δεν μπορούσε να της δώσει απ’ ευθείας η ΕΡΓΟΣΕ. Η απάτη είναι προφανής και φρονούμε, ότι πρέπει να επιληφθεί αμέσως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, για να αποκαλυφθούν αυτοί που την έστησαν.
Επίσης, φρονούμε ότι, όπως αναφέραμε και στις παραπάνω Ερωτήσεις & Α.Κ.Ε, η Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε από απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, διερευνά το  σκάνδαλο του GSM-R, πρέπει να διερευνήσει και τις παραπάνω καταγγελίες μου, συσχετίζοντας και διευρύνοντας στην ανάγκη το κατηγορητήριο.  

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1) Θα στείλετε στη Δικαιοσύνη όσους συνήργησαν στο να διαπραχθεί η παραπάνω τεραστίων διαστάσεων απάτη; Δεν πρέπει να επιληφθεί αμέσως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, για να αποκαλυφθούν αυτοί που έστησαν τον διαγωνισμό με Α.Δ. 17007/15.01.2018  του ΟΣΕ  και τη μεγάλη αυτή απάτη;
2) Θα ζητήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε από απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, διερευνά το σκάνδαλο του GSM-R, να διερευνήσει και τις παραπάνω καταγγελίες, συσχετίζοντας και διευρύνοντας στην ανάγκη το κατηγορητήριο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Κοινοποίηση:     Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Οικονομικούς Εισαγγελείς, Εισαγγελέα  Εγκλημάτων Διαφθοράς, Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Εισαγγελέα κατά του Μαύρου Χρήματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού