Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Αυστραλία: Κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το αεροδρόμιο της Μελβούρνης με το κέντρο της πόλης.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης
Κονδύλι $5 δις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το αεροδρόμιο της Μελβούρνης με το κέντρο της πόλης
Η πολυσυζητημένη και τόσο αναγκαία απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου της Μελβούρνης με το κέντρο της πόλης, που θα εξυπηρετήσει εκατομμύρια ταξιδιωτών, θα βοηθήσει στην περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης της Βικτώριας, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται σχεδόν καθημερινά στην οδική αρτηρία Tullamarine Freeway και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ίσως γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Για το σκοπό αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διάθεση κονδυλίου ύψους $5 δις για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ έχει ήδη διαθέσει το ποσό των $30 εκατ. για τη διεξαγωγή σχετικών μελετών.

Όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Malcolm Turnbull, ανακοινώνοντας το κονδύλι, το έργο έχει ήδη καθυστερήσει και θα πρέπει η κατασκευή του να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. «Αρκετά με τα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις. Η Μελβούρνη δεν μπορεί να περιμένει άλλο για ένα έργο που θεωρείται όχι απλώς απαραίτητο αλλά δεδομένο για όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό των $5 δις είναι σημαντικό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι αρκετό προκειμένου να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου και ο πρωθυπουργός αναμενόταν χθες να πιέσει την κυβέρνηση της Βικτώριας ώστε να δεσμευτεί ότι θα διαθέσει και αυτή το ίδιο ποσό.
Εν τω μεταξύ, μελετούνται τέσσερις διαδρομές για τη σιδηροδρομική σύνδεση, οι οποίες προτάθηκαν από τους αρμόδιους ομοσπονδιακούς φορείς με την διαδικασία διεξαγωγής μελετών για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η καταλληλότερη να έχει ήδη αρχίσει.

Η μία είναι αυτή που θα ακολουθεί την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή Craigieburn πριν στρίψει για το αεροδρόμιο στο Broadmeadows.
Η διαδρομή Link Albion East που θα χρησιμοποιεί τη σήραγγα του μετρό για το Sunbury και η σιδηροδρομική γραμμή Sunshine όπου μετά από εκεί θα στρίβει για αεροδρόμιο.
Η διαδρομή Flemington Link που θα ταξιδεύει μέσω Flemington και Kensington με νέες στάσεις στο Maribyrnong.

Παράλληλα, μελετάται η σύνδεση με απευθείας σήραγγα που θα αρχίζει από το Footscray και θα καταλήγει στο Maribyrnong.
H ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν ευπρόσδεκτη από την κυβέρνηση της Βικτώριας με την υπ. Δημόσιας Συγκοινωνίας Jacinta Alan να λέει ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας θα συνεργαστεί μετά χαράς με την ομοσπονδιακή για την κατασκευή του έργου.

Ο υπ. Οικονομικών της χώρας, Scott Morrison, αναφερόμενος στο κονδύλι είπε ότι θα είναι το μεγαλύτερο κονδύλι για έργα υποδομής που θα αναφερθεί στον φετινό προϋπολογισμό προσθέτοντας ότι τα κονδύλια που η κεντρική κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί να διαθέσει στην Βικτώρια φτάνουν πλέον τα $17 δις.

Πηγή: neoskosmos.com