Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Γαλλία: Νέες απεργίες από αύριο . Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι σιδηροδρομικοί.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με τους εργαζόμενους πολλών κλάδων να ζητούν την άμεση απόσυρση των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. 

Αύριο, Πέμπτη 19 Απρίλη, η CGT έχει καλέσει σε «μέρα σύγκλισης των διεκδικήσεων και των αγώνων διαφόρων κλάδων», ενώ πολλές Ομοσπονδίες εργατών καλούν σε πανεθνική απεργία.
Μεταξύ άλλων, σε νέα απεργία σε όλη τη χώρα προχωρούν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους (SNCF), που από τις 3 Απρίλη βρίσκονται σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο με το οποίο οι σιδηροδρομικές μεταφορές «προσαρμόζονται» ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των μονοπωλίων.
Σε πανεθνική απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στην «Air France», ενάντια σε σχέδια νέων απολύσεων και αναδιάρθρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Σε απεργία καλούν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, από το Δημόσιο και άλλους τομείς.

Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν η πρώτη έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τους σιδηρόδρομους από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει ότι θα μετατραπούν σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το κόστος και την ασφάλεια των μεταφορών. Οπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα της «Λε Μοντ», στόχος του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση «του πλαισίου της κοινωνικής διαπραγμάτευσης στην εταιρεία, όπως και των συνθηκών πρόσληψης και διαχείρισης των θέσεων εργασίας των μισθωτών του δημόσιου σιδηροδρομικού ομίλου». Ζητούμενο είναι η μείωση του χρέους της SNCF (που αν και αποτέλεσμα της ευρύτερης πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου θα φορτωθεί ξανά στους εργαζόμενους), μέσω και της κατάργησης της μονιμότητας και αλλαγής των όρων των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται όπως στον ιδιωτικό τομέα. Οπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία και στελέχη της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα μεταφέρουν στη γαλλική νομοθεσία ευρωπαϊκή Οδηγία για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Πηγή: 902.gr