Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Tο Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης γίνεται το νέο εμβληματικό κτίριο της πόλης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης.Ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης. 
Πρόκειται για ένα "μεγαθήριο" στην περιοχή της Πυλαίας, όπου κυριαρχεί στην περιοχή.


Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιο όγκο δεν θα μπορούσε να μην κυριαρχεί γιατί βρίσκεται σε μία προνομιακή περιοχή που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση κυρίως λόγω της ύπαρξης του. Τα νούμερα είναι καταλυτικά:

Χτίζεται σε μία περιοχή που έχει εμβαδόν έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, δηλαδή πολλή μεγαλύτερη από ένα συμβατικό οικοδομικό τετράγωνο στην Ελλάδα. Το κόστος του αντιστοιχεί περίπου στο 16,35% του συνολικού κόστους του έργου της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης με 130.473.000 ευρώ. Στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης, επιδιόρθωσης, πλυσίματος και στάθμευσης. 

Σήμερα αυτό το κτιριακό συγκρότημα είναι σε πολλή προχωρημένη κατασκευή. Τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει η φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων. Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κτίριο υπάρχει ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος στον οποίο οι συρμοί του Μετρό θα "σταβλίζονται", δηλαδή θα σταθμεύουν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δηλαδή δεν θα κυκλοφορούν στις γραμμές.

Ο όγκος των χωμάτων που εκσκάφθηκε για την κατασκευή ήταν περίπου 770.000m3. Για την αντιστήριξη κατασκευάστηκαν περίπου 21χλμ οπλισμένων πασσάλων (ή 1.370 τεμάχια). Χρησιμοποιήθηξκαν 110.000m3 σκυροδέματος (όλων των κατηγοριών).Οι δομημένες επιφάνειες φτάνουν σε 80.000m2 που χωρίζονται σε 45.000m2 κύριοι χώροι και 35.000m2 βοηθητικοί χώροι.

Η επενδεδυμένη επιφάνεια είναι περίπου 6.000m2 ενώ για τις μεταλλικές επιφάνεις χρησιμοποιήθηκε 3.000 τόνοι μέταλλου και μέσα στο κτιριακό συγκρότημα δημιουργήθηκε και ένα εσωτερικό δίκτυο δρόμων. Στο συγκρότημα έχουν ήδη να τοποθετείται η επιδομή (γραμμές) για την στάθμευση των συρμών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

Στο δεύτερο κτίριο έχει αρχίσει η εξωτερική επένδυση με γυαλί στον, ίσως πιο εντυπωσιακό χώρο του συγκροτήματος που θα είναι το Κέντρο Ελέγχου όλου του συστήματος, η "καρδιά" και η "ανάσα" του Μετρό. Από εκεί θα ελέγχονται τα πάντα: από τους συρμούς και την ασφαλή κίνηση τους, μέχρι θέματα ασφάλειας στις αποβάθρες και στους χώρους του Μετρό. Αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα, υπάρχει στο σταθμό του Συντάγματος. 

Εδώ, όλο το σύστημα θα είναι κεντροποιημένο στο Αμαξοστάσιο. Συρμοί, Κέντρο Ελέγχου, Διοίκηση θα βρίσκονται όλα μαζί. Η Αττικό Μετρό και η ΟΣΕΘ θα μετακομίσουν σε αυτό το συγκρότημα καθώς και η εταιρεία λειτουργία του Μετρό (κάτι σαν την ΣΤΑΣΥ της Αθήνας).

Αναφορικά με τους συρμούς η δυνατότητα του Αμαξοστασίου είναι για είκοσι και κρίνεται επαρκής για τις ανάγκες της βασικής γραμμής και της Γραμμής Καλαμαριάς. Το 2022 συνολικά θα κινούνται 30 συρμοί στο δίκτυο των 2 γραμμών, όμως κάποιοι συρμοί θα παραμένουν στο τέλος της κάθε μέρας στα άκρα των γραμμών για να μπορούν να ξεκινούν τα πρώτα πρωϊνά δρομολόγια. Δηλαδή θα έχουμε τρένα που θα παραμένουν το βράδυ και στο Συντριβάνι αρχικά και αργότερα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη Μίκρα. Όταν θα δρομολογηθούν οι επεκτάσεις σε Ευκαρπία, Κορδελιό και Αεροδρόμιο τότε θα χρειαστεί η ανάπτυξη ενός ακόμα Αμαξοστασίου που η χωροθέτηση του θα αποφασιστεί μελλοντικα, με την περιοχή της Καλαμαριάς να θεωρείται προς το παρόν φαβορί.

Όπως εξήγησε στο ypodomes.com ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, το 2019 θα είναι η καθοριστική χρονιά για το Αμαξοστάσιο καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Η/Μ, θα έχουν έρθει οι περισσότεροι συρμοί (κατασκευάζονται στην Ιταλία από την Hitachi) οπότε θα αρχίσει η προετοιμασία για τη λειτουργία του Μετρό με δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα της γραμμής Συντριβάνι-Νέα Ελβετία που θα λειτουργήσει στις 20 Νοεμβρίου 2020.

Το 2019 θα ξεκινήσει και η μετακόμιση των γραφείων της Αττικό Μετρό στο Αμαξοστάσιο και ακολούθως της ΟΣΕΘ. Σήμερα αρχίζει και γίνεται σιγά-σιγά κουβέντα για την ανάγκη ύπαρξης ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή καθώς η παρουσία του κτιρίου εκεί και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του, αναμένεται να προκαλέσουν την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής που ήδη περιτρυγιρίζεται από πολυκατοικίες. Ωστόσο αυτή η κουβέντα είναι σε αρχικό στάδιο και θα απασχολήσει (αν απασχολήσει) μετά την έναρξη λειτουργίας της γραμμής.

φωτο: naftemporiki.gr

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com