Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ο ΟΛΚ πιστεύει στο σιδηρόδρομο και στον εμπορευματικό σταθμό.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης σχολίασε χθες στην ΠΡΩΙΝΗ τις πρόσφατες εξελίξεις, σχετιζόμενες είτε με τα γνωστά είτε με καινούργια και μεγάλα έργα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Έργα τα οποί αφορούν στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’». Φαίνεται πως ο κ. Ηλιάδης είχε προηγούμενη και καλύτερη πληροφόρηση, άρα δεν περίμενε να μάθει τα νέα από τον κ. Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Ηλιάδη το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμανιού με τους Τοξότες εντάσσεται στο μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης, της σιδηροδρομικής Εγνατίας Οδού. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η ελληνοβουλγαρική εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο θα γνωστοποιηθεί στο τέλος Απριλίου. Είναι κάτι που τίθεται σε ορθή βάση, δήλωσε ο Χρήστος Ηλιάδης, για τη σιδηροδρομική Εγνατία, θυμίζοντας ότι και για τις δύο χώρες υπάρχει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ηλιάδης θυμήθηκε το πρόγραμμα Sea to Sea που προ ετών υλοποίησαν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με δύο λιμάνια της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος του ΟΛΚ διευκρίνισε ότι η συμφωνία των δύο πρωθυπουργών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ιμαρέτ, ήταν μια συνέχεια του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο προέβλεπε μια διαφορετική σιδηροδρομική σύνδεση και μεταφορά εμπορευμάτων που θα παρακάμπτει την Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη. Είμαι σίγουρος, επεσήμανε ο Χρήστος Ηλιάδης, ότι τα συγκεκριμένα σχέδια θα ευοδωθούν. Αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, κατέληξε μιλώντας για τη σιδηροδρομική Εγνατία ο πρόεδρος του ΟΛΚ. Σε ερώτηση χσετικά με το πότε θα είναι έτοιμο το έργο, πολύ περισσότερο η σύνδεση του εμπορικού λιμανιού με τους Τοξότες, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Τουλάχιστον, παρατήρησε με νόημα, όχι ακόμη.

Σχετικά με τον εμπορευματικό σταθμό που για μία ακόμη φορά ανακοινώθηκε από τον κ. Σπίρτζη, ο Χρήστος Ηλιάδης δήλωσε πως είναι μέρος της μελέτης που εκπονείται για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο κ. Ηλιάδης εμφανίστηκε σίγουρος για την υλοποίηση του εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Προέβλεψε μάλιστα ότι το έργο αυτό θα εκτελεστεί μέσω ΣΔΙΤ. Κατά τον κ. Ηλιάδη ο εμπορευματικός σταθμός θα είναι υπερ-τοπικής σημασίας, θα συνδέει και θα αφορά όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ήδη ο κ. Ηλιάδης ζήτησε να συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό μεταφορών κ. Σπίρτζη, για τον οποίον πληθαίνουν οι πληροφορίες πως σύντομα θα επισκεφθεί την Καβάλα. Οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, κατέληξε μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Πηγή: proininews.gr