Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΓΑΛΛΙΑ: Απεργίες σε Χημική Βιομηχανία και σιδηρόδρομους.

Από παλιότερη κινητοποίηση των
σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες
 

Σοβαρή μάχη ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης Μακρόν δίνουν οι εργαζόμενοι σε Χημική Βιομηχανία και σιδηρόδρομους, που αύριο Πέμπτη προχωρούν σε απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αφορμή είναι, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο με το οποίο προχωρά η ακόμα μεγαλύτερη παράδοση στους ιδιώτες τμημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών που παρέμεναν υπό δημόσιο έλεγχο, εφαρμόζοντας κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκονται οργανώσεις που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) όπως η Federacion National des Industries Chimiques - FNIC (Εθνική Ομοσπονδία εργαζομένων σε Χημικές Βιομηχανίες), που σε ανακοίνωσή της καλεί σε «κοινό αγώνα» όλων των εργαζομένων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Μακρόν και η εργοδοσία προχωρούν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, εστιάζοντας στο «χτύπημα» των δημόσιων υπηρεσιών, στη νέα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και των μέτρων Κοινωνικής Ασφάλισης (που αφορούν την προστασία των ανέργων, τις συντάξεις κ.τ.λ.), με στόχο το κεφάλαιο να έχει περισσότερα κέρδη, «σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
Στην απεργιακή ανακοίνωση της FNIC υπάρχει και διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει: Την εθνικοποίηση βιομηχανιών ζωτικών για τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως η Ενέργεια, η Υδρευση, το Φάρμακο, οι μεταφορές, η κατοικία. Ακόμα, τη μείωση του χρόνου εργασίας από τις 32 στις 28 ώρες, όπως επιτρέπουν τα κέρδη από την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση ανέργων και μισθωτών κ.τ.λ.
Μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων παίρνουν και άλλες οργανώσεις, όπως το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών στην περιοχή Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι (CGT Cheminots de Versailles), που προχωρούν σε καθημερινές εξορμήσεις, προσπαθώντας να εξηγήσουν και στους επιβάτες την ανάγκη να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα των σιδηροδρόμων. Μεταξύ άλλων, προτάσσουν τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος εργασίας για τους μόνιμους στο SNCF (ο αντίστοιχος γαλλικός ΟΣΕ), αλλά και την επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους. Ακόμα, υπερασπίζονται την παραμονή των σιδηροδρόμων υπό δημόσιο έλεγχο και το να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Τέλος, σε απεργία και μέρα κινητοποιήσεων καλεί και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει «την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στη Χημική Βιομηχανία και στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας, στα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ, που προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22/3 και τις επόμενες βδομάδες, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση». Στην ανακοίνωση τονίζει:
«Η κυβέρνηση της Γαλλίας, με την ΕΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και χτυπάει δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι κέρδισαν με αγώνες χρόνων. Οι καπιταλιστές έχουν πολύτιμο σύμμαχο μέσα στα συνδικάτα τις δυνάμεις της ΣΕΣ, που καλλιεργούν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια, τη λογική της ταξικής συνεργασίας. Απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουμε το όπλο της ταξικής πάλης, του διεθνισμού και της αλληλεγγύης».

Πηγή: rizospastis.gr