Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Την άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση της ιστορικής πινακίδας στον Πλάτανο του Σ.Σ. Βυρώνειας ζητά η Ελληνική Εταιρία Ερεύνης Συλλογής Ιστορικών Στοιχείων.


Με επιστολή της προς την ΓΑΙΑΟΣΕ και κοινοποίηση προς: ΟΣΕ/ Γραφείο Διευθύνοντος Σύμβουλου – ΤΡΑΝΟΣΕ - Δήμο Σιντικής - ΓΕΣ/ΔΙΣ -Υπουργείο Τουρισμού / Γραφείο κας Υπουργού -ΕΕΕΣ «ΓΟΡΓΥΡΑ» -Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε. , η Ελληνική Εταιρία Ερεύνης Συλλογής Ιστορικών Στοιχείων -Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε - ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αποκατασταθεί ιστορική πινακίδα που βρίσκετε πάνω στον πλάτανο στον σιδηροδρομικό σταθμό Βυρώνειας. 


Μαζί με την επιστολή της η Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε την οποία παραθέτουμε, επισυνάπτεται και φωτογραφικό υλικό στο οποίο φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην στην ιστορική πινακίδα.
Να σημειώσουμε ότι στο χώρο του σταθμού ο βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, το 1913, υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης με την ηττημένη πλευρά, τη Βουλγαρία.

                        Η επιστολή.                                                   


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΜΕΤΑΛΙΚΟΥ
 ΑΝΑΘΗΜΑΤΟΣ         ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ
 ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
             Αγαπητή κα Κέρπα
             Καλή σας ημέρα


1.           Σε συνέχεια της προχθεσινής τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σχετική με το θέμα σας γνωρίζω τα παρακάτω:
 α. Ταξιδεύοντας Σιδηροδρομικώς, την παρελθούσα παρασκευή 02 Μαρ 2018 μετά
ετέρων δυο (02) μελών που με συνόδευαν, με προορισμό την Δράμα και τελικό σκοπό την επίσκεψη στο «Οχυρό ΚΑΛΗ» της «ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ», με μέλη της ΕΕΕΣ «ΓΟΡΓΥΡΑ» και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού, διερχόμενος εκ του ΣΣ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ αντελήφθην με πίκρα ότι:

(1) Η αναρτηθείσα Μεταλλική Ανάγλυφη Αναθηματική επιγραφή αφιερωμένη στην Νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά των Τούρκων, ήταν σε κατάσταση «ΟΙΚΤΡΟΝ ΕΙΔΕΣΤΕ» η οποία είναι ανάρμοστος στην Ιστορία μας αλλα και στην ιστορική στιγμή για την οποία αναφέρεται.

       (2) Δια του λόγου το αληθές επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες οι οποίες βεβαίως είναι ευανάγνωστες αφού έχουν ληφθή εκ του σύνεγγυς και με την χρήση βοηθητικής εκπεμπόμενης ανακλώμενης λάμψεως  (FLASH).
             β. Επανερχόμενος στην Αθήνα προσπάθησα να ερευνήσω ποιος φορέας είναι αρμόδιος προκειμένου αποκαταστήσει το Ιστορικό αυτό Μνημείο κα επικοινώνησα:
     (1) Με το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, το οποίο, μετά από παρέλευση τεσσάρων (04) ημερών, (αφού ξαναεπικοινώνησα εγώ) δήλωσε με έκπληξη ότι άπρεπε να με είχε ενημερώσει ο αρμόδιος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του γραφείου ΔΡΑΜΑΣ.
                                                                                                   


       (2) Μετά από αυτό επικοινώνησα εγώ με τον «Προϊστάμενο της Γ΄ Γραμμής Τραινοσέ» κο ΚΑΖΑΝΑ (τηλ 25210 32452-6948304618) ο οποίος μου είπε ότι αρμοδία είναι η «ΓΑΙΑ ΟΣΕ» αφού το κτίριο έχει μισθωθεί σε κάποιον κο Σαββίδη (698 3 516481) και ο οποίος θα επικοινωνούσε μαζί μου.
        (3) Μετά από παρέλευση μιάς  (01) ημέρας και αφού ουδείς είχε την ευγένεια να επικοινωνήσει, τηλεφώνησα στην «ΓΑΙΑ ΟΣΕ» και η οποία αφού επιφυλάχθηκε να μου απαντήσει σαφώς για την μίσθωση, μου ζήτησε να αναφερθώ εγγράφως όπως και το πράττω δια του παρόντος.
         2. Προς περαιτέρω ενημέρωσιν σας και λόγω του περίεργου τρόπου που έχει «προστατευτικά αγκαλιάσει» ο φλοιός του δένδρου την πινακίδα θέματος, και με γνώμονα ότι το Δένδρο/Ξύλο είναι Ζωντανός Οργανισμός, θα πρότεινα προ της οιασδήποτε εργασίας αποκαταστάσεως να εζητείτο η έποψις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
      3. Μετά τα ανωτέρω είναι επιτακτική η ανάγκη αποκαταστάσεως, με τον καλύτερο τρόπο, της μεταλλικής αναθηματικής επιγραφής δια την διατήρησιν της Ιστορικής Μνήμης και την Διάδοσιν/Εδραίωση του εναλλακτικού Ιστορικού Τουρισμού που ευαγγελιζόμεθα.
        4. Ευνόητον τυγχάνει ότι είμεθα εις την διάθεσην σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή πιθανή συνεργασία που άπτεται των δραστηριοτήτων και του αρχείου μας.
          5. Παρακαλώ άμα λήψη ενημερώστε με στο Τηλέφωνο: 693 2 363515 ή στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση: gmermig21@gmail.com.
            6. Δια την ενημέρωσιν και κατά κρίσιν περαιτέρω ενέργειες σας, με παράλληλο ενημέρωσιν μας.                         
                                                               
                                                                                                                        

ΔΙΑΤΕΛΟΥΜΕΝ 

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ 
Δια την Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ