Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Παραλύει» η Ισπανία λόγω απεργιών! Ακυρώσεις δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ακυρώσεις δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου του 2018.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου του 2018 και στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις. Συνεπώς, προβλήματα στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων αναμένεται να καταγραφούν λόγω της γενικής απεργίας που κήρυξαν οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία Renfe.

Τι φέρνει, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ισπανία; Στα υπεραστικά δρομολόγια προβλέπεται ότι 200 τρένα εκ των 568 δεν θα κυκλοφορήσουν. Αυτό ανακοίνωσε η το υπουργείο Εξοπλισμών και Μεταφορών. Το οποίο είναι διαχειρίστρια αρχή της Renfe.

Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, μόλις μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το κείμενο διευκρινίζει ότι περίπου το 65% των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί.

Σχετικά με τις δρομολόγια των υπερταχείων (AVE), 105 αναμένεται να ματαιωθούν (το 72% των δρομολογίων θα γίνει).

Δέκα συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν στα τέλη Φεβρουαρίου κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτήν την 24ωρη απεργία.

Την ίδια ώρα, τα δύο συνδικάτα, οι Επιτροπές Εργατών (CCOO) και η Γενική Ένωση Εργατών (UGT) κήρυξαν δίωρη στάση εργασίας.

Για το CCOO, πρέπει να απορριφθεί ο «αρνητισμός σχετικά με τις ανισότητες» μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανισότητες που επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση το διάστημα 2008- 2014.

Πρέπει επίσης να καταγγελθούν οι ανισότητες «στις πιθανότητες πρόσληψης, στο ενδεχόμενο παρενόχλησης και βίας, φαινόμενα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες και χιλιάδες γυναίκες» σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση UGT.
Στο επίκεντρο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η απεργία στην Ισπανία

Η απεργία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Ισπανία εδώ και εβδομάδες και πολλές προσωπικότητες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν.

Μεταξύ αυτών, η ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ γνωστοποίησε ότι ματαιώσε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της και θα απεργήσει από τις «οικιακές» της υποχρεώσεις, αναθέτοντας τη φροντίδα των δύο παιδιών της στον πατέρα τους Ξαβιέ Μπαρδέμ.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας από τις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr