Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ. "Οχι» στην πώληση της ΕΕΣΣΤΥ"

-«Σε λίγο θα είμαστε και η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς κρατικό σιδηρόδρομο», λέει ο πρόεδρος του «Αγίου Φιλίππου» κ. Γιάννης Πολυμέρου 
-Ζητάνε αναπροσαρμογή συντάξεων

Την αντίθεσή τους στην πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι πλέον θυγατρική εταιρία της Ferrovie dello stato Italiane, εξέφρασαν τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον χώρο του κυλικείου του Πολιτιστικού Κέντρου ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πολυμέρου, μίλησε σε όλους τους παρευρισκόμενους για τα θέματα που τους απασχολούν. Εκτός από το ζήτημα της πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ, ο κ. Πολυμέρου τους ενημέρωσε για το θέμα των συντάξεων τονίζοντας πως θα πρέπει οι περικοπές να αναπροσαρμοστούν όπως έγινε με τους στρατιωτικούς και τους εισαγγελείς πρόσφατα.

«Τα δικαστήρια έκριναν ότι οι περικοπές των συντάξεων κύριων και επικουρικών, που έγιναν, ήταν αντισυνταγματικές», είπε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και οι περικοπές πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012. Οι τελευταίες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων για τους ένστολους και του μισθοδικείου για τους εισαγγελείς επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Γι’ αυτό ζητάμε με αιτήσεις από το ΕΦΚΑ, αφού αποτυπώσει το νέο πραγματικό άθροισμα που λαμβάνουμε από κύρια και επικουρική σύνταξη, να επανυπολογίσει – αναπροσαρμόσει το ποσό της μείωσης στο πραγματικό άθροισμα. Παράλληλα θα πρέπει να επιστρέψει τα επιπλέον παρακρατηθέντα χωρίς δικαστήρια».

Για το θέμα της ΕΕΣΣΤΥ ο κ. Πολυμέρου ανέφερε ότι: «Η ΕΕΣΣΤΥ αρχικά αποτελούσε κομμάτι του ΟΣΕ όμως εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε και σήμερα λειτουργεί με ανεξάρτητη και ξεχωριστή διοίκηση. Έχει έσοδα 46 εκατ. περίπου και έξοδα 44 εκατ. με θετικό ισοζύγιο. Τώρα που τελειώνουν τα έργα, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, χαρίζουμε τα πάντα, διαλύοντας το σιδηρόδρομο και πουλώντας τον κομμάτι – κομμάτι».

Μάλιστα υπογράμμισε πως «σε λίγο θα είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο ίσως, που δεν θα έχει κρατικό σιδηρόδρομο. Είναι άγνωστο γιατί κάποιοι αισιοδοξούν ότι κάτι θα αλλάξει με την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ».

Ο Σύλλογος μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι Λαρισαίοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ, η οποία ακολουθεί την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς. Θεωρούμε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης επιζήμια όχι μόνο για τα συμφέροντα του ελληνικού σιδηροδρόμου αλλά και του δημοσίου.

Ευχή και πάγια θέση μας είναι ο δημόσιος και σύγχρονος ενιαίος κοινωνικός σιδηρόδρομος και γι’ αυτό αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια, ώστε να παραμείνει το καλύτερο μέσο μεταφοράς.

Καλούμε όλους τους Σιδηροδρομικούς εργαζόμενους και συνταξιούχους να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε σε σύμπνοια, συνεννόηση και αλληλοβοήθεια, ώστε να παραμείνει ο Σιδηρόδρομος δημόσιος και όχι να παραδοθεί σε αγοραστές που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού. Καλούμε την πολική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει επιτέλους στο καλύτερο μέσο μεταφοράς τη θέση του αξίζει» καταλήγουν οι Λαρισαίοι Σιδηροδρομικοί.

Οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επίσης ενημερώθηκαν για ζητήματα υγείας, ασφαλιστικά αλλά και τη μετάβασή τους στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας στις 16 Μαρτίου για την παρακολούθηση της ακολουθίας των Δ’ Χαιρετισμών.

Κ.Γ.

Πηγή: eleftheria.gr