Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ξεκίνησε η αποστολή των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ αλλά σταμάτησαν οι online αιτήσεις.

Τελειωμό δεν έχει η περιπέτεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. 
Η έκδοση και αποστολή των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ που έχουν κάνει online αίτηση ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. 

Παράλληλα και για άγνωστο λόγο σταμάτησαν να γίνονται δεκτές οι online αιτήσεις από δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης ενώ καθυστερεί η ενεργοποίηση των καρτών που έχουν παραληφθεί.

Σύμφωνα με αναγνώστες του Athens Transport οι πρώτες κάρτες παρελήφθησαν από όσους είχαν κάνει online αίτηση την περασμένη Παρασκευή. Στις οδηγίες προς τους courier αναγράφεται πως η παράδοση της κάρτας μπορεί να γίνει μόνο στον κάτοχό της με επίδειξη ταυτότητας ή σε άλλο άτομο με ταυτοπροσωπία. (Για αλλαγή διεύθυνσης παράδοσης ή παραλαβή από κατάστημα απαιτείται επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ Courier.)

Οι κάρτες πάντως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα του ΟΑΣΑ καθώς απαιτείται ενεργοποίηση μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ. Η εφαρμογή δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία και κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έχουν σταματήσει να γίνονται δεκτές online αιτήσεις για έκδοση και ταχυδρομική αποστολή Ath.ena Card για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης. Το ανάλογο πεδίο έχει για αφαιρεθεί από τη φόρμα της αίτησης στο athenacard.gr κατά πάσα πιθανότητα γιατί ο ΟΑΣΑ δεν θέλει να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό προκειμένου ιδιώτης να αναλάβει την έκδοση των καρτών αυτών. Αυτή τη στιγμή νέες κάρτες για ΑΜΕΑ και ανέργους μπορούν να εκδοθούν μόνο σε εκδοτήρια.

Οι online αιτήσεις για έκδοση Ath.ena Card ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο ενώ σίγουρα θα απαιτηθούν λίγες εβδομάδες έως ότου εκδοθούν και αποσταλούν όλες οι κάρτες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει περί τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι να αποσταλούν όλες κάρτες και να γίνει η ενεργοποίησή τους, οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα μπορούν να μετακινούνται όπως και σήμερα (με βεβαίωση ΟΑΕΔ οι άνεργοι και με ειδική κάρτα τα ΑΜΕΑ).

Η καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των καρτών είναι πολύ πιθανό να φέρει και νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των πυλών εισόδου και εξόδους των σταθμών Μετρό και Τραμ. Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε δηλώσει πως οι πύλες θα κλείσουν «στα τέλη Φεβρουαρίου» όταν θα έχουν εκδοθεί οι περισσότερες κάρτες όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Με το μήνα να τελειώνει σε δύο μέρες, αυτό είναι μάλλον δύσκολο.


Πηγή: athenstransport.com