Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Αγγλία: Οι νέοι σταθμοί της Elisabeth line του Λονδίνου.

Η πολυαναμενόμενη δωδέκατη γραμμή του μετρό Elizabeth Line, που συνδέει την βρετανική πρωτεύουσα με τα περίχωρά της, είναι η πρώτη γραμμή που ανοίγει στο Λονδίνο μετά από 40 χρόνια -η Jubilee Line ήταν η τελευταία που άρχισε να λειτουργεί το 1979. Λειτουργώντας, αρχικά, σε τρία συνδεδεμένα τμήματα μεταξύ Ρέντινγκ, Αμπι Γουντ και Σένφιλντ, η Elizabeth Line θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο.
Ενα χρόνο αργότερα, θα είναι σε πλήρη λειτουργία και οι επιβάτες θα ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν τρένα. Εχει μήκος 118 χλμ, θα ξεκινά από το Ρέντινγκ και το Χίθροου, θα διατρέχει το Κεντρικό Λονδίνο μέσω διπλών υπόγειων σηράγγων μήκους 21 χιλιομέτρων και θα καταλήγει στο Σένφιλντ και στο Αμπι Γουντ. Η κατασκευή του έργου άρχισε το 2009.

Από τη γραμμή θα διέρχονται 24 τρένα την ώρα (ένα κάθε δυόμισι λεπτά) και θα κάνουν στάσεις σε 40 σημεία. Σε 30 από αυτά υπάρχουν ήδη σταθμοί του μετρό ή του σιδηροδρόμου, ενώ δέκα καινούργιοι σταθμοί πάνω και κάτω από το έδαφος (Πάντινγκτον, Μποντ Στριτ, Τότεναμ Κορτ Ρόουντ, Φάρινγκτον, Λίβερπουλ Στριτ, Γουάιτσαπελ, Κανάρι Γουόρφ, Κάστομ Χάουζ, Γούλιτς και Αμπι Γουντ) σχεδιάστηκαν από σπουδαίους βρετανούς αρχιτέκτονες.

Οι αποβάθρες του νέου δικτύου έχουν μήκος 250 μέτρα για να μπορούν να φιλοξενούν τα νέα τρένα μήκους 200 μ.της Crossrail, τα οποία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 1.500 επιβάτες.

Πηγή: protagon.gr