Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Όμορφες και άγνωστες διαδρομές με τρένο - Από τον Καναδά στο Εκουαδόρ κι από τη Γαλλία στη Σερβία! Δείτε εικόνες.



Κλασικές διαδρομές με τρένα όπως το Orient Express και το Trans-Siberian έχουν το όνομα και τη φήμη, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο γνωστές – και πιο προσιτές – σιδηροδρομικές διαδρομές που είναι εξίσου εντυπωσιακές, όταν πρόκειται για εκπληκτικά τοπία. 
Δείτε παρακάτω τη λίστα που συνέταξε η Guardian, με τις λιγότερο γνωστές διαδρομές με τρένο

Tren de la Libertad, Εκουαδόρ


Το τρένο της Ελευθερίας ταξιδεύει μεταξύ του Otavalo, Ibarra και Salinas στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πρόσφατα ανακαινισμένο, η διαδρομή περνά μέσα από την κοιλάδα Chota και σε στενές ορεινές προεξοχές, ανατριχιαστικές γέφυρες και σήραγγες που προσφέρει μια ήπια βόλτα μέσα από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Το ίδιο το τρένο είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελείται από κόκκινα ξύλινα βαγόνια κινούμενα από έναν ασημένιο πετρελαιοκινητήρα ζωγραφισμένα με τα χρώματα του Ισημερινού κατά μήκος των πλευρών του.

Jasper για το Prince Rupert, Καναδάς


Η υπηρεσία τρένου VIA Rail μεταξύ Jasper και Prince Rupert προσφέρει στους επιβάτες την όμορφη θέα στο εθνικό πάρκο Jasper, στα καναδικά Βραχώδη Όρη και στην ακτή του Ειρηνικού. Είναι ένα ταξίδι δύο ημερών, το οποίο περιλαμβάνει μια ολονύκτια στάση στο Prince George. Μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα χάρη στα εξαιρετικά μεγάλα παράθυρα και τα ανακλινόμενα καθίσματα, καθώς και μια πλήρη υπηρεσία γεύματος και δωρεάν κρασιού.

Spirit of the Outback, Αυστραλία


Μια επική, δύο φορές την εβδομάδα, υπηρεσία που καλύπτει μια διαδρομή μήκους 1325 χιλιομέτρων, το Spirit of the Outback σας επιτρέπει να απολαύσετε την έρημο του Queensland – τα βουνά, τις πεδιάδες και τις ακτές με την άνεση του κλιματισμού. Ξεκίνησε το 1993, ταξιδεύει από το Brisbane προς το Longreach, μέσω του Rockhampton, περνώντας και από ιστορικές πόλεις. Υπάρχει τραπεζαρία και μαγειρείο για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 24 ωρών.

Νίκαια προς Digne-les-Bains, Γαλλία


Η διαδρομή αυτή είναι μια γραφική βόλτα τριών ωρών που διέρχεται μέσα από τα βουνά και ορμητικά ποτάμια. Ξεκίνησε το 1890, η γραμμή είναι 151 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό αριθμό σηράγγων – 27 συνολικά – και μία που έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι μικροί, γραφικοί, συχνά στολισμένοι με ζαρντινιέρες και Vintage ρολόγια.

Βελιγράδι προς Μπαρ, Σερβία και Μαυροβούνιο


Αυτή η γραμμή ολοκληρώθηκε το 1976 και είναι ένα μεγάλο έργο της μηχανικής -το ένα τέταρτο του μήκους της αποτελείται από γέφυρες και σήραγγες. Το πρώτο τμήμα μετά την έξοδο από το Βελιγράδι είναι μάλλον βαρετό, αλλά μετά το Valjevo η γραμμή περνά από ένα τοπίο με καταπράσινους λόφους, βουνά και τα απομονωμένα χωριά της περιοχής του Zlatibor. Αφού περάσετε μέσα από τη Βοσνία για λίγα χιλιόμετρα, η διαδρομή συνεχίζει παράλληλα με το ποταμό Lim, μέσω της νότιας Σερβίας και του βορείου Μαυροβουνίου. Αν και η Αδριατική δεν είναι μακριά, τα νερά του Lim καταλήγουν τελικά στη μακρινή Μαύρη Θάλασσα. Τέσσερα τρένα συνδέουν καθημερινά το Βελιγράδι με το Bar. Η προγραμματισμένη διάρκεια του ταξιδιού είναι οκτώ με εννέα ώρες, αλλά συχνά σημειώνονται καθυστερήσεις. Υπάρχουν επίσης μερικά τοπικά τρένα κατά μήκος τμημάτων της γραμμής.

Fianarantsoa σε Manakara, Μαδαγασκάρη


Αυτό το τρένο οδηγεί τους επιβάτες μέσα από την καταπράσινη ζούγκλα στα νοτιοανατολικά του νησιού, κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η γραμμή έχει μήκος μόνο 160 χιλιόμετρα.

Yatsushiro προς Hayato, Ιαπωνία


Το τρένο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε φθηνά γύρω από το Kyushu, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας και σπίτι για ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Παράλληλα με το βραχώδες έδαφος, θα βρείτε μια από τις πιο γραφικές διαδρομές της χώρας, κατά μήκος της γραμμής JR Hiatsu από το Yatsushiro στο Hayato. Η διαδρομή περνά μέσα από θεαματικά, συνεχώς μεταβαλλόμενα τοπία.

Πηγή: Guardian.co.uk, eirinika.gr