Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ο «Υπερσιβηρικός» θα σας ταξιδέψει.

Ένα συναρπαστικό ταξιδιωτικό χρονικό στις απέραντες χιονισμένες εκτάσεις της Σιβηρίας και ταυτόχρονα μια περιήγηση στο θολό τοπίο της σύγχρονης Ρωσίας από τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιτροπάκη 

«Έξι μερόνυχτα και βάλε, 9.288 χιλιόμετρα, 53 σταθμοί, 8 χρονικές ζώνες, στο κουπέ ενός βαγονιού της δεύτερης θέσης, σε ένα τρένο που διασχίζει μέσα στο καταχείμωνο μια από τις πιο αφιλόξενες, μυστηριώδεις και παγωμένες περιοχές του πλανήτηˑ δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο Γιώργος Πιτροπάκης, δημοσιογράφος, γνώστης της Ρωσίας και εραστής της περιπέτειας, επιβιβάστηκε στην αμαξοστοιχία με το ενδεικτικό όνομα «Ρωσία» από τον σταθμό Γιαροσλάβσκι της Μόσχας στα τέλη του 2010. Τελικός προορισμός του –και του φωτογράφου Σεργκέι Κίζμιν- το Βλαδιβοστόκ, σταθμός του ρωσικού στόλου της Ανατολής, διαμετακομιστικό λιμάνι από τα μεγαλύτερα του Ειρηνικού, οχυρό της Μαφίας και τόπος διαμονής –και εδώ- Ελλήνων.

Κάτω από πολικές θερμοκρασίες –κάποια στιγμή το θερμόμετρο έδειξε -43- η «Ρωσία» διέσχισε την παγωμένη στέπα όπου το χιόνι πέφτει σε σεντόνια, περιέγραψε τις όχθες της Βαϊκάλης, διέσχισε ημιτροπικές περιοχές πριν το θερμόμετρο βουτήξει ξανά σε δυσθεώρητα βάθη. Για να καπνίσουν οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να στέκονται στα «μπαλκόνια» ανάμεσα στα βαγόνια, το αλκοόλ έρρεε άφθονο –και συχνά παράνομο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία-, οι γιαγιάδες στους σταθμούς προσέφεραν, έναντι ελάχιστης αμοιβής, ντόπια εδέσματα για να χορτάσουν τους πεινασμένους επιβάτες, όσους δεν επιθυμούσαν να πληρώσουν τις υψηλές τιμές του εστιατορίου.

Όμως, το πιο «δυνατό» σημείο του ταξιδιού –και του βιβλίου του Γιώργου Πιτροπάκη- είναι η ανθρωπογεωγραφία επιβατών και εργαζομένων. Μεθυσμένοι στρατιώτες που επιστρέφουν στα σπίτια τους στις πόλεις της Σιβηρίας, γκαρσόνες που, εκτός από τρόφιμα και ποτά, διαθέτουν τα κάλλη τους, μέλη πανεπιστημιακών χορωδιών ακροδεξιών αποχρώσεων, γλυκύτατες συνταξιούχοι, στελέχη πολυεθνικών, φυλακισμένοιˑ μια πανσπερμία φυλών, πεποιθήσεων και χαρακτήρων, ένα θέατρο σκιών σε διαρκή κίνηση. Και στο βάθος, πίσω από τους αδέξιους κομπάρσους, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας και τα παρακλάδια της στον υπόκοσμο, που οδηγούν το τρένο.
Στην ταβέρνα «Ζορμπάς» του Βλαδιβοστόκ γράφτηκε ο επίλογος του ταξιδιού –ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας εξ Ελλάδος πέρασε την πόρτα της ταβέρνας και το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, γιορτάστηκε με ενθουσιασμό.

«Υπερσιβηρικός», Γιώργος Πιτροπάκης, εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος



Πηγή: newpost.gr