Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

«Μάχη» ΟΣΕ με ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Αγνωστη η ημερομηνία που θα δρομολογηθούν οι νέοι συρμοί που θέλουν να βάλουν οι Ιταλοί της Ferrovie στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Από τον ΟΣΕ παραπέμπουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από την τελευταία δείχνουν τον... ΟΣΕ για τα έργα.
Δύο διαφορετικές ερμηνείες για το πότε θα λειτουργήσουν οι νέοι ηλεκτροκίνητοι συρμοί που θέλουν να φέρουν οι Ιταλοί της Ferrovie Dello Stato Italiane SpA στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δίνουν οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ.

Το «Λευκό Βέλος» για το οποίο γράφτηκαν τόσα πολλά είναι τελικά άγνωστο πότε θα κάνει την εμφάνισή του στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας. Στόχος ήταν να πραγματοποιήσει το πρώτο δρομολόγιο στις 18 Ιανουαρίου 2018,ακριβώς ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς. Θα κάλυπτε την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 4,5 ώρες, με στόχο από τις αρχές του 2019 να μειώνονταν στις 3,5 ώρες, επιδίωξη που ανακοινώνεται εδώ και 20 χρόνια, από απανωτές διοικήσεις του ΟΣΕ, χωρίς να υλοποιείται.

Οι εργολαβίες που θεωρητικά επιτρέπουν τη λειτουργία των νέων μηχανών ολοκληρώνονται στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά μόνο στη θεωρία, όπως υποστηρίζουν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τον ΟΣΕ σημειώνουν πως οι εργολαβίες θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, αλλά για να λειτουργήσουν οι νέοι συρμοί πρέπει να εκπαιδευτούν οι μηχανοδηγοί και να γίνουν δοκιμές στο νέο δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει και σήραγγα μήκους 9 χιλιομέτρων. Η διαθεσιμότητα μηχανοδηγών και η έγκαιρη ολοκλήρωση των δοκιμών είναι θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξηγούν.

Η νέα χάραξη της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου – Δομοκού διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9.036 μέτρων, αλλά και το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6.380 μέτρων. Η πρώτη εργολαβία είναι η Α.Δ. 635, που αφορά τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι - Δομοκός (ύψους 374 εκατ. ευρώ που εκτελείται από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - J&P ΑΒΑΞ +0,31% ΑΒΑΞ - ΤΕΡΝΑ).

Η δεύτερη είναι η Α.Δ. 717 για την «ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας», ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Η βιασύνη σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ δε συνδέεται μόνο με τις πιέσεις των Ιταλών ιδιοκτητών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις η χώρα μας κινδυνεύει με επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η πρώτη σύμβαση είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013 και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο του 2014.

Χθες η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε την υπηρεσία Olympian Trail που απευθύνεται σε τουριστικά γραφεία. Πρόκειται για θεματικό τρένο που θα μεταφέρει τουρίστες από το λιμάνι του Κατάκολου μέχρι την Ολυμπία και θα αρχίσει τα δρομολόγια, ανάλογα με την πελατεία, από την ερχόμενη Ανοιξη.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr