Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Θα σφυρίξει το τρένο στον Πλαταμώνα;

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρενο στον ΠλαταμωναΗ παλιά γραμμή του Πλαταμώνα καταργήθηκε το 2001, στον βωμό της ταχύ­τητας. Τότε ολοκληρώθηκε το έργο της νέας γραμμής μέσα από το τούνελ, που ξεκινά από τον Ολυμπο, περνάει τα Τέ­μπη και βγαίνει στην επιφάνεια πάλι, με­τά το κάστρο του Πλαταμώνα.
Έτσι, οι ε­πιβάτες, οι οποίοι στο παρελθόν ταξίδευ­αν στην παλιά γραμμή του Πλαταμώνα. έπαψαν σήμερα να βλέπουν το επιβλητι­κό κάστρο, τις πλούσιες φυλλωσιές των πλατανιών και τα βότσαλα της ακτής. Το τρένο έμοιαζε να πετούσε πάνω από το νερό, χαρίζοντας στους ταξιδευτές μια μαγευτική εμπειρία. Πλέον, οι αμαξο­στοιχίες περνούν μέσα από βουνά και σήραγγες, σε πιο σύντομες διαδρομές. 
Προτάσεις για την αξιοποίηση του πα­λιού σιδηροδρομικού σταθμού Πλαταμώνα και της περιοχής, έχουν υποβληθεί α­πό τον Δήμο Δίου - Ολύμπου, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Μακεδονίας, από συλλόγους φίλων σιδηροδρόμου και από ιδιώτες. Εκτιμάται ότι η λειτουργία ενός τουριστικού τρένου στην περίπτωση του Πλαταμώνα, εμφανίζεται θετική. Επειδή υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα μιας συνεργασίας, ενδεχομένως όλων των ενδιαφερομένων.
 Κι αυτό, επειδή δεν υ­πάρχει ωραιότερο πράγμα από ένα του­ριστικό τρενάκι, το οποίο θα μεταφέρει εκδρομείς, αλλά και ντόπιους. Μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων μεταξύ δια­φόρων φορέων και ιδιωτών, το ερώτημα, αν θα σφυρίξει ξανά το τρένο στον Πλαταμώνα, παραμένει... Σήμερα, όπως τόνι­σαν μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Συλ­λόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηρο­δρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», με την ο­λοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων και τη διέλευση μέσα από αυτές, εκτός α­πό την κοιλάδα των Τεμπών, είναι δυνατή η κυκλοφορία, τουλάχιστον τους καλο­καιρινούς μήνες, ορισμένων δρομολο­γίων του Προαστιακού σιδηροδρόμου Λάρισας, μέχρι τον Πλαταμώνα, για εξυ­πηρέτηση επιβατών.


Μια πρόταση - σχέδιο του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου, για τη δημι­ουργία - κατασκευή ενός ενιαίου πολυθεματικού - πολυσυλλεκτικού πάρκου στα Τέμπη και την ένταξη για χρηματο­δότηση στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ, ας αποτελέσει παράδειγμα για πραγματοποί­ηση και στον Πλαταμώνα. 
Άλλωστε υ­πάρχει και η άλλη πρόταση για κυκλοφο­ρία του τρένου των Τεμπών, για βόλτες με τις δρεζίνες και το δρεζινοποδήλατο από τον σταθμό του Ευαγγελισμού, μέ­σω κοιλάδας Τεμπών, Σ.Σ. Ραψάνης και με κατάληξη τον· Πλαταμώνα. Φαντα­στείτε τα οφέλη από την υλοποίηση τέ­τοιων έργων: Όπως, τόνωση της μικροοι­κονομίας της περιοχής, αφού η λειτουρ­γία και η εκμετάλλευση των πάρκων δη­μιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης με ωφελούμενους τους δημότες πέριξ αυτών των περιοχών.
 Τις θέσεις εργα­σίας που θα προκύψουν, τόσο από τη λει­τουργία του πολυθεματικού πάρκου, όσο και από τις παράπλευρες επιχειρήσεις, που θα δημιουργηθούν για να βοηθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό, τις εκπαιδευ­τικές επισκέψεις, την αναρρίχηση, την πεζοπορία στα μονοπάτια του Ολύμπου, τους περιπάτους αρχαιολογικού και ι­στορικού ενδιαφέροντος, τις βόλτες με τις δρεζίνες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ. Όλα αυτά, θα ενισχύσουν την οικο­νομία της περιοχής.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ»