Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αλλάζει ο Συγκοινωνιακός Χάρτης της Αθήνας.

Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας λόγω των επεκτάσεων των δικτύων Μετρό, Τραμ αλλά και της ραγδαίας ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Αυτό αντίστοιχα αναμένεται να σημάνει και την αναδιάταξη και περαιτέρω συρρίκνωση των λεωφορειακών γραμμών λόγω της πύκνωσης των δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ 2018

Η πρώτη αισθητή αλλαγή αναμένεται στις αρχές του 2018 με την διεύρυνση όλων των Προαστιακών δρομολογίων μέχρι το λιμάνι του Πειραιά (προς Αεροδρόμιο, Κιάτο, Χαλκίδα). Αυτό θα σημάνει την πύκνωση των δρομολογίων ιδιαίτερα στο αστικό τμήμα από τον Πειραιά μέχρι το ΣΚΑ εξυπηρετώντας 10 σταθμούς σε συχνότητες πολύ καλύτερες από τις σημερινές. Το αστικό τμήμα αποτελείται από τους σταθμούς ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΛΕΥΚΑ, ΡΕΝΤΗΣ, ΤΑΥΡΟΣ, ΡΟΥΦ, ΑΘΗΝΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΣΚΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν και τα πρώτα δρομολόγια του Τραμ στην επέκταση προς Πειραιά. Είναι μία νέα μονή κυκλική γραμμή 5,4χλμ που ξεκινά από το ΣΕΦ, συνεχίζει στην Μικράς Ασίας, Γ.Λαμπράκη, Β.Γεωργίου τερματίζοντας στην Ακτή Ποσειδώνος και στην επιστροφή περνά από Εθνικής Αντιστάσεως και Ομ.Σκυλίτση για να ξαναφτάσει στο ΣΕΦ. Τα δρομολόγια θα αναδιαταχθούν σε: ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ, ΒΟΥΛΑ-ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ.

ΤΟ 2019-2021

Την διετία 2019-2021 αναμένουμε την σταδιακή παράδοση σε λειτουργία της μεγάλης επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στον Πειραιά. Η αρχή θα γίνει το 2019 με την λειτουργία των σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ που θα μεταμορφώσουν τον χάρτη των μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή ενώ το 2021 αναμένεται η λειτουργία των σταθμών ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με τον σταθμό του Πειραιά να γίνεται ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της πρωτεύουσας.

ΓΡΑΜΜΗ 4 ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ

Την ερχόμενη δεκαετία ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας θα συνεχίζει να αλλάζει. Προς τα μέσα της δεκαετίας αναμένεται η επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα, η επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας υπάρχει η εκτίμηση για τη λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 από το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ μέχρι το ΓΟΥΔΗ με 14 νέους σταθμούς.

Από αυτά τα 4 project, στην γραμμή εκκίνησης είναι η Γραμμή 4 ενώ σε μελέτες είναι η επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι-Πέραμα. Ενδιαφέρον θα έχει και η προσπάθεια που γίνεται από Αττικό Μετρό και Υπουργείο Υποδομών για την εξεύρεση κεφαλαίων προκειμένου να συνεχιστεί η επέκταση του Μετρό και ειδικότερα της Γραμμής 4 προς Εθνική Οδό, Περισσό και Ηλιούπολη.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com