Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Μετρό: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία των σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά ξεκινά. Μετά την έλευση του Μετροπόντικα στον τερματικό σταθμό της επέκτασης στο Δημοτικό Θέατρο, ανοίγει διάπλατα η ολοκλήρωση των έργων σε δύο φάσεις.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό, εντός του 2019 θα μπορέσουν να τεθούν σε εμπορική λειτουργία οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ. Ένα πρώτο βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση της Α.Μ να ηλεκτροδοτηθούν οι σταθμοί. Όπως αναφέρεται στην απόφαση "σε περίπτωση που αποφασιστεί η μερική λειτουργία των 3 πρώτων Σταθμών, θα απαιτηθεί επαύξηση της ισχύος της παροχής Έλξης στη Νίκαια (από 2.100KVA σε περίπου 8MVA), ώστε να τροφοδοτηθεί και η «κανονική» παροχή των Υποσταθμών LAS (Υποσταθμοί Φωτισμού και Βοηθητικής Ισχύος) της μερικής λειτουργίας, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Σύμβασης πρέπει να τροφοδοτηθεί για το σύνολο της Επέκτασης από την είσοδο του MVP Δημοτικού Θεάτρου (...) Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του Έργου, η κανονική παροχή LAS θα μεταφερθεί στην είσοδο του MVP Δημοτικού Θεάτρου, μέσω άλλης αποκλειστικής γραμμής 20kV".

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ 3

Από τη στιγμή που θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί, η Γραμμή 3 θα μεγαλώσει κατά περίπου 3,5χλμ και θα διαθέτει 24 σταθμούς: ΝΙΚΑΙΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΔΟΥΚΙΣΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΠΑΙΑΝΙΑ, ΚΟΡΩΠΙ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Τότε για πρώτη φορά οι πολυπληθείς Δήμοι Νίκαιας, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας θα συνδεθούν με το δίκτυο Μετρό της πόλης και οι αστικές μετακινήσεις θα μεταμορφωθούν σε όλη την περιοχή.

Από την Νίκαια για παράδειγμα θα μπορεί να φτάσει στο Σύνταγμα σε μόλις 15 λεπτά ενώ από την Αγία Βαρβάρα σε μόλις 11 λεπτά. Από τους 3 νέους σταθμούς θα μπορεί κάποιος να φτάσει στο κέντρο της πόλης και στο Αεροδρόμιο χωρίς μετεπιβίβαση ενώ ειδικά για το Ελ.Βενιζέλος από τη Νίκαια θα απαιτούνται 50-55 λεπτά.

Ξαφνικά και για περίοδο περίπου 2 ετών η Νίκαια θα γίνει συγκοινωνιακό hub για όλη την περιοχή (Κερατσίνι, Ταμπούρια, Αμφιάλη, Νέαπολη, Άνω Κορυδαλλός) και αναμένεται επαναπρογραμματισμός των λεωφορειακών γραμμών για να καταλήγουν στο σταθμό και θα αναδειχθεί ως κομβική περιοχή μετεπιβίβασης στο δίκτυο Μετρό, βοηθώντας στην βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, το real-estate και γενικά στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Η απόδοση των τριών τελευταίων σταθμών εκτιμάται προς το τέλος του 2020, αρχές του 2021, ολοκληρώνοντας το έργο της επέκτασης και μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη Γραμμή 3 που θα έχει 27 σταθμούς και περίπου 50χλμ μήκος (συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος του Προαστιακού).

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com