Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι – Αντιδρούν στις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι αντιδρώντας στις επικείμενες περικοπές των συντάξεων. 
Το ραντεβού είναι για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Οι πρόσφατες εγκύκλιοι που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας ενεργοποίησαν μόνιμο μηχανισμό συνεχούς μείωσης των επικουρικών συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός των νέων συντάξεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους οικονομικούς δείκτες (οικονομική ύφεση ή ανάπτυξη, ανεργία, μισθοί και γήρανση πληθυσμού).

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με προοπτική την περαιτέρω μείωση της προσωπικής διαφοράς, από το 2019 (συντάξεις Δεκεμβρίου 2018).

Η… αριθμητική των περικοπών

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση και τους εκπροσώπους των συνταξιούχων:

Νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ έρχονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί έως το 2022, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Οι συνταξιούχοι, απώλεσαν 50 δισ. ευρώ, κατά την περίοδο 2010-2016.

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα καταβάλλονται οι επικουρικές που θα περιορίζονται ακόμα και στα 30 ευρώ.

Η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, υπολογίζεται σε 157 ευρώ.

Η επικουρική σύνταξη, υπολογίζεται και καταβάλλεται με το σύστημα καθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου αθροίζονται σε ένα νοητό λογαριασμό και τοκίζονται με επιτόκιο του οποίο η τιμή καθορίζεται με βάση την πορεία της οικονομίας και όχι από κάποια επενδυτική απόδοση.

Επομένως, σε περιόδους ύφεσης ο τοκισμός μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός.

Επιπλέον, το συσσωρευμένο ποσό του νοητού λογαριασμού διαιρείται με συντελεστή ο οποίος λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής. Η τιμή αυτού του συντελεστή μειώνεται όσο το προσδόκιμο όριο ζωής αυξάνεται.

Συντάκτης: Δημήτρης Κωστάκος
Πηγή: athina984.gr