Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με εκποιήσιμο υλικό του ΟΣΕ. Συνελήφθησαν υπάλληλοι του Οργανισμού, απώλειες 7 εκατ.


Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΟΣΕ, που είχε στήσει απάτη σε βάρος του Οργανισμού, προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ.

Επιμέλεια: Φωτεινός Φώτης 

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Αστυνομίας, στο τελικό στάδιο των ερευνών, προχθές Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, οργανώθηκαν παράλληλες συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 19 ημεδαποί, εκ των οποίων τα 3 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης (πρόκειται για Ρομά ελληνικής καταγωγής) και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ (ένας εξ αυτών εκτελούσε καθήκοντα Διευθυντή). 
Στους συλληφθέντες ασκήθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, απάτης, κλπ.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ και υπάλληλος της ΔΕΗ, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία, κλοπή, απάτη, κλπ.
Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται το Φεβρουάριο του 2015, ενώ η λειτουργία εκτείνεται με τη μορφή δικτύου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Ξάνθη.
Επιπλέον, ήταν δομημένη ιεραρχικά και τα μέλη της λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού.
Ως προς τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι μόνο σε 3 πλήρως ταυτοποιημένες περιπτώσεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ποσότητα εκποιήσιμου υλικού υπερβαίνει τα 3.500.000 κιλά.
Ωστόσο, από το Φεβρουάριο του 2015, οπότε εκτιμάται η δραστηριοποίηση της οργάνωσης, η εκτιμώμενη συνολική ζημιά υπερβαίνει, πιθανότατα, τα 7 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν τόσο χρονολογικά, όσο και σε άλλα πεδία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πηγή: metaforespress.gr