Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Υπογειοποιείται ο σιδηρόδρομος στα Σεπόλια.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατασκευαστικούς ομίλους αναμένεται να έχει ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες από την ΕΡΓΟΣΕ, με αντικείμενο την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων, ένα έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού 151,3 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται επί της ουσίας για την κατασκευή σήραγγας μήκους 1,9 χιλιομέτρων επί συνολικού μήκους κατασκευής 2,36 χιλιομέτρων στο τμήμα εξόδου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών προς τις Τρεις Γέφυρες, με παράλληλη υπογειοποίηση των γραμμών στην περιοχή των Σεπολίων. Παράλληλα, με την υλοποίηση του έργου θα γίνει πράξη και σχετική απόφαση του ΣτΕ ήδη από το 2004, που είχε ορίσει να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του τρένου.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους ομίλους αναμένεται να κατατεθούν στις 28 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα ανοίξουν στις 3 Ιανουαρίου του 2018. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» CEF (Connecting Europe Facility), που αναμένεται να συνεισφέρει περί τα 40,3 εκατ. Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2018 και να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020. Με την ολοκλήρωσή του από τον σταθμό της Αθήνας μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, θα υπάρχει τετραπλός υπόγειος σιδηρόδρομος που θα εξυπηρετεί τα υπεραστικά και προαστιακά τρένα.
Δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σημαντικού αντικειμένου, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Παράλληλα, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι είναι πιθανή και η παροχή μεγάλων εκπτώσεων, όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμα έργο υπογειοποίησης, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου στη Λ. Ποσειδώνος (από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι το ΣΕΦ), που κατασκευάζεται πλέον από τον όμιλο Ελλάκτωρ, ανατέθηκε έπειτα από έκπτωση 53,54% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Συντάκτης: ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr