Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ρωσία: Οι θησαυροί του Μετρό της Μόσχας.



H κίτρινη γραμμή του σταθμού όπου ζουν μυθολογικά πλάσματα

Από τους σταθμούς στο Μετρό της γραμμής Kalininsko-Solntsevskaya (γνωστός και ως κίτρινη γραμμή) στη Ρωσία μπορεί κανείς να βρει όχι μόνο σύμβολα της σοβιετικής εποχής, αλλά ακόμα και πλάσματα από την σλαβική μυθολογία ή και απολιθώματα εκατομμυρίων ετών.

Novogireyevo


Οι κολώνες και οι τοίχοι του σταθμού είναι διακοσμημένα με χρωματιστά πλακάκια τα οποία έχουν παραστάσεις από τη φύση της Μόσχας.

Perovo


Ο σταθμός σχεδιάστηκε σε λευκό τόνο για να δημιουργήσει ένα αίσθημα φωτεινότητας και απεραντοσύνης. Η διακόσμηση του σταθμού είναι αφιερωμένη στα μυθολογικά ζώα. Ένα από τα σκαλιστά πέτρινα πάνελ στον τοίχο απεικονίζει τη Sirin, ένα σλαβικό μυθολογικό πλάσμα με το κεφάλι και το στήθος μιας γυναίκας και το σώμα ενός πουλιού. Μια άλλη δείχνει το προφητικό σλαβικό πουλί γκαμαγιούν, σύμβολο της σοφίας και της γνώσης. Σε ένα από τα άλλα πάνελ βρίσκεται ο Πήγασος (από την ελληνική μυθολογία) που συμβολίζει την δύναμη και την ευημερία.

Shosse Entuziastov


Πριν από την Επανάσταση του 1917, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο σταθμός περνούσε η λεωφόρος Vladimirka, ένας δρόμος που έπαιρναν οι καταδικασμένοι σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία, στα «katorga», δηλαδή τα κάτεργα, όπως τα αποκαλούσαν οι Ρώσοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγώνες για ελευθερία στην Τσαρική Ρωσία απεικονίζονται με ένα ανάγλυφο στη διακόσμηση του σταθμού. Το έργο ονομάζεται «Φλόγα Ελευθερίας» και είναι δύο γιγάντια χέρια που σπάνε τις αλυσίδες τους.

Στους τοίχους μπορεί κανείς να δει πάνελ με διαφορετικές παραστάσεις που συνδέονται με την επανάσταση: κάψιμο περιουσιών, την πλατεία της Γερουσίας στην Αγία Πετρούπολη, ξιφολόγχες και σπαθιά, το Φρούριο Πέτρου και Παύλου, τουφέκια και κόκκινες σημαίες.

Aviamotornaya


Η διακόσμηση του σταθμού ήταν αφιερωμένη στους σχεδιαστές κινητήρων αεροσκαφών. Το μεταλλικό γλυπτό στο τέλος της αίθουσας δείχνει τον Ίκαρο (και πάλι από την ελληνική μυθολογία), ο οποίος πετά ψηλά.

Το στυλ της οροφής του σταθμού μοιάζει με μαγικό χαλί - και αποτελείται από πολλές χρυσέ πυραμίδες οι οποίες απεικονίζουν άλλες τις ακτίνες του ήλιου και άλλες τη νύχτα με τα αστέρια.

Ploshchad Ilyicha


Ο σταθμός Ploschchad Illyicha («Πλατεία Ilyich») πήρε το όνομά του από τον Βλαντιμίρ Λένιν (πατρώνυμο του, για να είμαστε ακριβείς) και έχει μια προτομή του στην αίθουσα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του σταθμού είναι ότι στις στήλες του, φτιαγμένες από κόκκινο μάρμαρο, μπορεί κανείς να βρει πραγματικά αρχαία απολιθώματα από εχινόδερμα, αμμωνίτες και βραχιόποδα.

Tretyakovskaya


Ο σταθμός πήρε το όνομά του από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Οι τοίχοι του σταθμού είναι διακοσμημένοι με χάλκινα ανάγλυφα Ρώσων καλλιτεχνών, γλυπτών και ζωγράφων.

Στην κεντρική είσοδο του σταθμού, στο δρόμο για τις κυλιόμενες σκάλες, μπορεί κανείς να δει μια τεράστια εικόνα του Tretyakov Gallery.

Park Pobedy


O σταθμός Park Pobedy (Πάρκο της Νίκης) έχει τις μεγαλύτερες (126 μέτρα) κυλιόμενες σκάλες στο μετρό της Μόσχας. Τα στολίδια του σταθμού είναι αφιερωμένα στις νίκες του ρωσικού στρατού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του Πατριωτικού Πόλεμου του 1812.

Το τέλος της αίθουσας είναι διακοσμημένο με μια εικόνα που απεικονίζει τον ρωσικό στρατό την περίοδο της εισβολής του Ναπολέοντα στη Ρωσία, κατασκευή του Zurab Tsereteli.


Πηγή: news.gr