Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ξενάγηση στα αρχαιολογικά ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σήμερα το μεσημέρι πολίτες και επισκέπτες της πόλης.

Ο χώρος ήταν ανοικτός από τις 12.00 έως τις 14.00 και η ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων ήταν πολύ μεγάλη, με περίπου 200 επισκέπτες να καταφθάνουν στον χώρο προκειμένου να δουν τα ευρήματα. Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς έφυγαν χωρίς να καταφέρουν να μπουν, καθώς ήταν περιορισμένος ο αριθμός των ξεναγήσεων και τηρήθηκε αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας voria.gr , οι περίπου 60 επισκέπτες που τελικά είχαν πρόσβαση, εισήλθαν στον χώρο σε τέσσερις ομάδες των 15 ατόμων, φορώντας προστατευτικά κράνη και ξεναγήθηκαν από την ανασκαφέα Κρηνώ Κωνσταντινίδου, η οποία τους έδωσε πληροφορίες για την ιστορική αξία των μνημείων και το πώς θα αναδειχθούν με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Στην ξενάγηση συμμετείχε και η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη.

Όπως ειπώθηκε, μέσα στον χώρο των εργασιών υπάρχει ένας κεντρικός ορθογώνιος αγωγός βάθους περίπου δύο μέτρων όπου κατέληγαν τα ύδατα από τους οικισμούς. Στην δυτική πλευρά είναι μία είσοδος της μαρμαρόστρωτης πλατείας που βρέθηκε με την ανασκαφή. Στα μάρμαρα έχουν βρεθεί σημάδια από ρόδες οχημάτων.

Στο μέσο της πλατείας πιθανόν υπήρχε μία κρήνη. Μετά τον 8ο αιώνα η πλατεία καταλήφθηκε από καταστήματα και μετετράπη σε αγορά, με υπαίθριους «πάγκους» όπου πωλούνταν κοσμήματα. Στα μαγαζιά αυτά βρέθηκαν μεταξύ άλλων υδράργυρος, που χρησιμοποιούταν για τη δημιουργία κραμάτων και μήτρες κοσμημάτων, μικρές πετρούλες, δοχεία για καλούπια για την κατασκευή κοσμημάτων και πολλά κοσμήματα, κυρίως χάλκινα, σταυρούς, βραχιόλια, σκουλαρίκια. Όλα τα ευρήματα βρίσκονται στην εφορεία αρχαιοτήτων και πρόκειται να εκτεθούν.

Η πλατεία θα αναδειχθεί επί τόπου όπως έχει αποφασιστεί και για τα ευρήματα θα δημιουργηθεί σχετική έκθεση.



Πηγή: lifeviews.gr