Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Σε λίγες μέρες στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ο Μετροπόντικας.


Ολοκληρώνεται η διάνοιξη της σήραγγας της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά. Πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε την είσοδο του Μετροπόντικα στον τερματικό σταθμό "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ".
Το μηχάνημα βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα πριν τον σταθμό έχοντας καταγράψει πολύ καλούς χρόνους τους τελευταίους μήνες δημιουργώντας καθημερινά 15-20 μέτρα έτοιμης σήραγγας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com στο τελευταίο breakthrough αναμένεται η παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, βουλευτών και φορέων της πόλης και θα δοθεί ένας εορταστικός χαρακτήρας καθώς με την έλευση του "Ιππόδαμου" στο Δημότικό Θέατρο ολοκληρώνεται η υπόγεια πορεία του μηχανήματος που κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 4 χρόνια και 2 μήνες.

Το ΤΒΜ αναμένεται να τερματίσει την πορεία του 225 μέτρα πιο πέρα στο Φρέαρ Δεληγιάννη μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αποσυναρμολογηθεί και να βγει από το Πειραϊκό υπέδαφος.

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑ

Το ΤΒΜ που ήρθε από την Ιταλία ξεκίνησε τη διάνοιξη από το Φρεαρ υποδοχής στην Αγία Βαρβάρα τον Σεπτέμβριο του 2013 για να διανοίξει 7,6χλμ υπόγειας διπλής τροχιάς σήραγγας . Στον Σταθμό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ εφτασε στις 16 Ιουνίου 2014, στο σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ στις 29 Νοεμβρίου 2014, στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ στις 24 Απριλίου 2015, στις 22 Μαρτίου 2017 στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, στον Οκτώβριο του 2017 πέρασε χωρίς να έχει διανοιχθεί ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ένα ακόμα ευχάριστο νέο είναι πως ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου, με καθυστέρηση 4 ετών η εκσκαφή για την διάνοιξη του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Η καθυστέρηση ήταν αποτέλεσμα πολλών αιτιών με αρχή την εύρεση του κεντρικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ, της εύρεσης βόμβας από το Β`παγκόσμιο πόλεμο, γραφειοκρατικών προβλημάτων κ.α. Η διάνοιξη του σταθμού αναμένεται μέσα στο 2018 ενώ θα απαιτηθεί και η διάτρηση της σήραγγας για την σύνδεση των γραμμών με το Σταθμό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ολοκλήρωση της επέκτασης της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά έχει σπάσει στα δύο. Οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν προς το τέλος του 2019 καθώς κατασκευαστικά είναι πολύ ώριμοι και ήδη στους σταθμούς πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές εργασίες ενώ ξεκίνησε και η τοποθέτηση της επιδομής. Οι άλλοι τρεις ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ πιθανόν να λειτουργήσουν το 2021. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το έργο έχει μαζέψει μεγάλες καθυστερήσεις καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα (η σύμβαση υπεγράφη τον Μάρτιο του 2017) προέβλεπε έργα σε βάθος 66 μηνών και λειτουργία στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με τις μελέτες υπολογίζεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 130.000 επιβάτες, μειώνοντας την κυκλοφορία των ι.χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους, ενώ ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό σε μόλις 60 λεπτά.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com