Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η έλλειψη πόρων φρενάρει την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο.


Η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο είναι μία από τις αιώνιες εξαγγελίες. Από το 2004 και μετά το έργο έχει εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές χωρίς ποτέ όμως να φτάσει στο σημείο της εκκίνησης υλοποίησης.
Το έχουμε δει και αυτοτελές και ως μέρος οδικής και σιδηροδρομικής επέκτασης, ακόμα και στις προτάσεις του Πακέτου Γιουνκέρ όπου εκεί εμπλεκόταν και το λιμάνι του Λαυρίου.

Σήμερα, η υπόθεση της επέκτασης του Προαστιακού παραμένει σε χαμηλή ωριμότητα καθώς η τελευταία εξέλιξη ήταν το καλοκαίρι όταν σε έγγραφο του Υπουργείου (σε απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού της ΔΗΣΥ Εύης Χριστοφιλοπούλου) ενημέρωσε πως από τον Ιούνιο του 2016 η Ειδική Υπηρεσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020 "ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ" εξέδωσε πρόσκληση με ποσό 8.426.964 ευρώ για την Β`φάση των μελετών που αφορούν την επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου.

Η ΕΡΓΟΣΕ τον Αύγουστο του 2016 έκανε εκ νέου αίτηση χρηματοδότηση η οποία όμως απερρίφθη ξανά (απόφαση 7235/15.6.17) από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ με το αιτιολογικό ότι προς χρηματοδότηση μελέτες είναι εκείνες που πρόκειται να ενταχθούν στο Ε.Π. της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (άρα θεώρησαν ότι το έργο δεν επρόκειτο να προλάβει να οδεύσει προς υλοποίηση) αλλά και για λόγους έλλειψης επάρκειας πόρων.

Από εκεί και έπειτα η ΕΡΓΟΣΕ υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης για τις σχετικές μελέτες από το ΠΔΕ προκειμένου το έργο να μπορέσει να ωριμάσει το έργο και με την εύρεση χρηματοδότησης (πιθανότατα εκτός ΕΣΠΑ, είτε ως ξεχωριστό έργο είτε ως μέρος ενός συνδυασμένου έργου). Μέχρι και σήμερα σύμφωνα με πηγές της ΕΡΓΟΣΕ απάντηση στο αίτημα αυτό δεν υπάρχει.

Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς και δεν μοιάζει και λόγω της έλλειψης πόρων ακόμα και για το κομμάτι των μελετών να δούμε σύντομα το έργο να υλοποιείται και η σπουδαία επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς το Λιμάνι του Λαυρίου να έχει ακόμα αρκετό δρόμο.

H επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο έχει εκτιμώμενο κόστος 160εκατ.ευρώ και αφορά την κατασκευή διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ για ταχύτητες έως 120χλμ/ώρα. Περιλαμβάνει 8 σταθμούς και θα καλύψει σχεδόν στο σύνολο της την περιοχή της Λαυρεωτικής ενώ αποτελεί βασικό συστατικό για την ανάπτυξη του επιβατικού και εμπορικού αντικειμένου του Λιμένα του Λαυρίου. Ειδικότερα στο επιβατικό τμήμα η εγγύτητα με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη home port κρουαζιέρας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ολόκληρη την περιοχή.


Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com