Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Νορβηγία: Πάνω από 100 τάρανδοι νεκροί τις τελευταίες μέρες από εμπορικές αμαξοστοιχίες.

«Ήταν ένα λουτρό αίματος» - Πάνω από 100 τάρανδοι νεκροί τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία
Περισσότεροι από 100 τάρανδοι σκοτώθηκαν μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών από εμπορικές αμαξοστοιχίες στην Νορβηγία, εγείροντας αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες που ζητούν από τον εθνικό οργανισμό διαχείρισης σιδηροδρόμων να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατέψει τα ζώα. 
 Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», συνολικά 110 τάρανδοι βρήκαν τραγικό θάνατο την περασμένη εβδομάδα όταν οχτώ τρένα πέρασαν μέσα από τα κοπάδια τους ανέφερε ο οργανισμός. Στο πιο σοβαρό από αυτά τα δυστυχήματα, 65 τάρανδοι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο όταν έπεσε πάνω τους μία εμπορική αμαξοστοιχία που είχε προορισμό τη βορεινή πόλη Bodo. «Ήταν ένα λουτρό αίματος» ανέφερε ένας κτηνοτρόφος ταράνδων μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.
 «Δουλεύω ως κτηνοτρόφος όλη μου τη ζωή, απ' όταν ήμουν παιδί, και δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι σαν αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου» δήλωσε ο 59χρονος Torstein Appfjell. Όπως ανέφερε, αυτός και άλλοι τρεις κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν από τον οργανισμό για το ατύχημα και έσπευσαν στο σημείο για να βρουν νεκρούς ή ετοιμοθάνατους ταράνδους να κείτονται στις γραμμές. Advertisement: 0:06 «Ορισμένοι είχαν τραυματιστεί σοβαρά από το ατύχημα αλλά παρέμεναν ζωντανοί ώρες μετά» θυμάται ο Appfjell. «Ένας με σπασμένη πλάτη, προσπαθούσε να σηκωθεί παρότι ήταν αδύνατο». Ο ίδιος χρειάστηκε να πυροβολήσει και να σκοτώσει περίπου 15 ταράνδους που δεν είχαν καμία πιθανότητα επιβίωσης για να τους απαλλάξει από τα βάσανά τους.
 Μετά, χρειάστηκε να καταφύγει στο ουίσκι για να ηρεμήσει. «Πονάει, γιατί ξέρουμε κάθε ένα από τα ζώα μας. Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά αναγκάζεσαι να βλέπεις συχνά τέτοια πράγματα και είσαι υποχρεωμένος να βάζεις τα συναισθήματά σου στην άκρη. 
Αλλά η συγκεκριμένη σκηνή θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου για πάντα. 65 νεκρά ζώα σε ένα και μόνο ατύχημα - καταστροφή», τόνισε ο 59χρονος κτηνοτρόφος. Ο σιδηροδρομικός οργανισμός επιβεβαίωσε το θάνατο των 110 ταράνδων. Εκπρόσωπος της εταιρίας τόνισε ότι σημειώθηκαν τρία μεγάλα δυστυχήματα τις τελευταίες μέρες: 
Την Τετάρτη σκοτώθηκαν 26 ζώα, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 65. «Ερευνούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν τα δυστυχήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Thor Braekkan. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους δυστυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα. Από το 2010, 200 με 600 τάρανδοι έχουν σκοτωθεί από τρένα. 
Την περασμένη χρονιά, μάλιστα, 2.016 ζώα -άλκες, ελάφια, πρόβατα, τάρανδοι κ.α.- έχασαν τη ζωή τους. Μολαταύτα ο αριθμός των θανάτων των ταράνδων και η συχνότητά τους έχουν τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης, τόσο στη Νορβηγία όσο και γενικότερα στη σκανδιναβική χερσόνησο. Με πληροφορίες από New York times 

Πηγή: lifo.gr