Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εγκαινιάστηκε ο ‘Σιδηρόδρομος του Μεταξιού”.


“Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του πρώτου βαγονιού του “Σιδηροδρόμου του Μεταξιού” όπως έχει αποκαλεστεί ο σιδηρόδρομος Μπακού-Τιφλίδας-Καρς σήμερα στο Μπακού.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι με αυτό το πρόγραμμα συνδέονται μεταξύ τους η Ασία, η Ευρώπη και η Αφρική.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιγέβ, του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπαγέβ και του Πρωθυπουργού της Γεωργίας Γκιόρκι Κβιρκάσβιλι. Με τη λήξη της τελετής οι ηγέτες των τριών χωρών μπήκαν στο τρένο και ξεκίνησαν.

Με το νέο έργο διασφαλίζεται η σιδηροδρομική συγκοινωνία από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη. Ο νέος σιδηρόδρομος θα έχει μήκος 838 χλμ από τα οποία τα 76 χλμ περνάνε από την Τουρκία, τα 259 από την Γεωργία και τα 503 από το Αζερμπαϊτζάν. Με την λειτουργία του θα μπορεί να υπάρχει σιδηροδρομική κάλυψη χωρίς διακοπή από το Λονδίνο μέχρι το Πεκίνο. Το φορτίο που θα φεύγει από το Πεκίνο θα μπορεί να πηγαίνει μέσω Καζακστάν και Τουρκμενιστάν στο λιμάνι του Μπακού και από εκεί στην Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη. Μέσα σε 15 μέρες θα μπορεί κανείς να ξεκινήσει από την Ασία και να φτάσει στην Ευρώπη.

Σε πρώτο στάδιο θα μπορεί να μεταφέρει ένα εκατομμύριο επιβάτες και 6,5 εκατομμύρια τόνους φορτίο το χρόνο. Μέχρι το 2034 προβλέπεται να μεταφέρει μέχρι 3 εκατομμύρια επιβάτες και 17 εκατομμύρια τόνους φορτίου


Πηγή:ikypros.com




0 comments