Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώνεται το πιο δύσκολο και «αμαρτωλό» κομμάτι του σιδηροδρόμου: Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός.

Ολοκληρώνεται το πιο δύσκολο και συνάμα, το πιο «αμαρτωλό» κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρόμου: το Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός. Στο εν λόγω τμήμα οι εργολαβίες ξεκίνησαν το 1997 και θα ολοκληρωθούν το 2018 (!), αφού οι πολλαπλές (μεταξύ άλλων) κατατμήσεις του έργου οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος του τμήματος Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός θα εκτοξευτεί στα 1,8 δις., έχοντας λάβει χρηματοδοτήσεις από τα εξής προγράμματα:

-Ε.Π. «Σιδηρόδρομοι 1994-99»,

-Ε.Π. «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια & Αστικές Συγκοινωνίες» (Ε.Π. ΣΑΑΣ 2000-2006),

-Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (Ε.Π.Ε.Π. 2007-2013),

-«Συνδέοντας την Ευρώπη» 2014-2020 (Connecting Europe Facility– CEF 2014-2020).

Η τελευταία εργολαβία – «σκούπα» υπογράφτηκε στις 18.12.2013, με συμβατικό οικονομικό αντικείμενο 374.242.810 ευρώ, ωστόσο – στη συνέχεια – δόθηκαν παρατάσεις.

Σε 3,5 ώρες, το Αθήνα – Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 2018

Στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός υλοποιείται η ολοκλήρωση της κατασκευής «Νέας Διπλής Σιδ/κής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων» (ΣΓΥΤ), μήκους 106 χιλιομέτρων, εξοπλισμένης με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ΕΤCS-level1, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση, η οποία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη μονή γραμμή, φτωχών γεωμετρικών χαρακτηριστικών, μήκους 122 χιλιομέτρων.

Η νέα χάραξη έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα, ξεκινά από το σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας, κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο, με δίδυμη σήραγγα, μονής γραμμής, μήκους 9.038 μέτρων η κάθε μία, και ακολουθώντας στη συνέχεια την πεδινή διαδρομή, μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού, καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου.

Στη συνέχεια, διασχίζει το όρος Όθρυς, με δίδυμη σήραγγα, μονής γραμμής, μήκους 7.000 μέτρων περίπου η κάθε μία και ακολουθώντας την πεδινή διαδρομή, μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού, μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω τμήματος, την άνοιξη του 2018 (έως τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί εμπορικά το πρώτο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί να δρομολογεί ηλεκτροκίνητα τρένα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα διεξάγουν τη σχετική διαδρομή σε 3,5 ώρες, κάτι το οποίο θα καταστήσει το τρένο ανταγωνιστικό μέσο μεταφοράς, σε σχέση με τα αεροπλάνα και τα ΚΤΕΛ.

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή όταν παραδοθεί με ηλεκτροκίνηση το τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι, έως τα τέλη Νοεμβρίου, η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μειωθεί κατά μία ώρα και θα γίνεται σε 4,5 ώρες.


Συντάκτης: Φώτης Φωτεινός
Πηγή: metaforespress.gr