Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ντοκουμέντο: Η δράση των πορτοφολάδων και η γυναίκα αρχηγός από την Αλβανία. Δείτε εικόνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η δράση των πορτοφολάδων και η γυναίκα αρχηγός από την ΑλβανίαΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

«Ρομίνα» ή «Τόνια», η 36χρονη από την Αλβανία ήταν η αρχηγός των… πορτοφολάδων, ενώ επιχειρησιακός τμηματάρχης ήταν ο 32χρονος συμπατριώτης της, ο «Αλμπέρτο».

Ολα τα επιχειρησιακά μέλη υπάκουαν τυφλά τις προσταγές της, άλλωστε από το 1999, σε ηλικία 18 χρόνων, είχε ξεκινήσει της «καριέρα» της καταγράφοντας τουλάχιστον 8 συλλήψεις για «ξελάφρωμα» των επιβατών τρένων, λεωφορείων και περαστικών. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η ίδια και οι συνεργοί της αναζητούσαν αστυνομικούς ή υπαλλήλους εταιριών σεκιούριτι, που περιπολούσαν σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ, προκειμένου να τους «λαδώσουν» εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια κινήσεων αλλά και συλλήψεις «ανταγωνιστών».

Νομική προστασία

Η ίδια φρόντιζε και τη νομική προστασία των μελών της συμμορίας που συλλαμβάνονταν, έχοντας προσλάβει δύο τουλάχιστον δικηγόρους, από τις συνομιλίες των οποίων προέκυπταν υποδείξεις για τον εφοδιασμό των «πορτοφολάδων» με πλαστές κάρτες εργασίας και υπεύθυνες δηλώσεις μονίμου κατοικίας, και «φιλολογικές» συνομιλίες για το… χρηματισμό δικαστικών λειτουργών προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης στα δικαστήρια.


Από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία, μέρος του οποίου παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, διαπιστώνεται ο οργανωμένος τρόπος δράσης της συμμορίας και η ευκολία με την οποία αποσπούσαν… χειρουργικά τα πορτοφόλια Ελλήνων πολιτών και ξένων επισκεπτών.

Η «Ρομίνα» παρενέβαινε δυναμικά όταν μέλη της σπείρας επιχειρούσαν να «ρίξουν» την ίδια ή τους συνεργούς της κρατώντας κρυφή μια κλοπή πορτοφολιού. Σε μία περίπτωση είπε απειλητικά: «…Κράτησέ τους με το καλό μέχρι να έρθω εγώ. Αν σας βγάλουν λεφτά καλώς, αν δεν σας βγάλουν…».
Για «λάδωμα»

Σε συνομιλία που είχαν δύο γυναίκες κατηγορούμενες, αναφέρεται η τυχόν επικείμενη αμοιβή υπαλλήλου ιδιωτικής ασφάλειας ή αστυνομικού, προκειμένου να κάνει τα «στραβά μάτια». Οι «πορτοφολάδες» έκαναν λόγο για… συμφωνία μέλους της σπείρας με συγκεκριμένο υπάλληλο εταιρίας ασφάλειας ή αστυνομικό που εκτελούσε υπηρεσία σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ. Η «συμφωνία», σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, προέβλεπε ότι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του «ενστόλου», κάποια μέλη της σπείρας θα δρούσαν ανενόχλητοι υπό την κάλυψη και συνεργασία του. Το χρηματικό αντίτιμο αυτής της «συνεργασίας» προβλεπόταν σε 300 ευρώ την εβδομάδα.


Σε άλλη συνομιλία, επιχειρησιακό μέλος αναφέρει στην «αρχηγό» τη συνάντηση που είχε με κάποιον «ένστολο». Οι δυο τους αποκαλούσαν τον «ένστολο» Παύλο, ο οποίος φαινόταν να συνεργάζεται με τη συμμορία.
Συνομιλία με δικηγόρο

Μία συνομιλία που είχε γυναίκα μέλος της συμμορίας με έναν δικηγόρο στις 29 Ιουλίου 2017 ενδεχομένως να προκαλέσει το αστυνομικό και δικαστικό ενδιαφέρον ως προς την επαγγελματική πρακτική του.


Μέλος: Τα λεφτά πότε τα θέλεις;
Δικηγόρος: Θα πάω τη Δευτέρα επάνω, εσύ να τα έχεις έτοιμα μήπως λαδώσουμε, ρε παιδί μου.
Μέλος: Τι λεφτά;
Δικηγόρος: Κάποιο 500άρικο μήπως λαδώσουμε να μας το κάνουνε νωρίς, κατάλαβες;
Μέλος: Τι εννοείτε να το κάνουμε νωρίς;
Δικηγόρος: Μήπως το σπρώξουμε και αντί να κάνει 20 μέρες να κάνει 10, αυτό λέω. Να φέρουμε. Να δώσουμε να έρθουν τα χαρτιά πιο γρήγορα.
Μέλος: Ααα, δηλαδή τη Δευτέρα θέλουμε 500 ευρώ.
Δικηγόρος: Και εγώ θα πάω επάνω και θα σου πω. Δεν θα πάρω ακόμα λεφτά. Αμα δεν έχω οκ, δεν θα πάρω.
Μέλος: Ναι.
Δικηγόρος: Εσύ θα πεις στον Ανδρέα να το καταλάβει, δεν θα πεις ζήτησε ο δικηγόρος 500. Θα πεις άμα δώσουμε σε κανέναν γραμματέα να φέρει (ακατάληπτο) να κάνουμε θα δώσουμε αυτό να γίνει πιο γρήγορα η δουλειά μας, αυτό. Δεν είναι αμοιβή μου εμένα. Εντάξει; Μ’ ακούς;
Την ξυλοφόρτωσε

Στις 13 Ιουνίου 2017, όπως προκύπτει σε τηλεφωνική συνομιλία του επιχειρησιακού «τμηματάρχη» με τον αδερφό του, μία «πορτοφολού» έφαγε άγριο ξύλο από υποψήφιο θύμα που την κατάλαβε.
Τμηματάρχης: Χθες έδειραν τη Βουλγάρα, την έκαναν σκατά.

Αδερφός: Ποιος;
Τμηματάρχης: Το θύμα.
Αδερφός: Πάλι καλά που δεν ρίχτηκες εσύ, μην κάνεις βλακεία ρε, γιατί θα πας στη φυλακή.
Τμηματάρχης: Ητανε 10 άτομα, μαζί θα σε πήγαιναν μέσα, ρε βλάκα.
Αδερφός: Και ένα άτομο θα σε πάει κατευθείαν μέσα, βλάκας είσαι ρε; Τι λες ρε, βλάκας είσαι; Εσύ πρέπει να κάνεις πως δεν είσαι μαζί της και να πεις ααα τη μ…, και να κάνεις έλα εδώ ρε, έλα να σε πάρω, έτσι δήθεν (ακατάληπτο).
Τμηματάρχης: Εεε;
Αδερφός: Δήθεν τη δέρνεις εσύ, αϊ στο δ… (ακατάληπτο).


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: e-typos.com