Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΗΠΑ: 9 σιδηροδρομικοί σταθμοί με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και ιστορία. Δείτε τις εικόνες.


Μεγάλοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν σιδηροδρομικούς σταθμούς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηρίστηκα, στην περιοχή της Φιλαδέλφειας και της Πενσυλβάνιας
Δείτε μερικούς από τους σταθμούς που έχουν κρατηθεί στην δοκιμασία του χρόνου… και έγραψαν την δική τους ιστορία


1 Σταθμός Wallingford

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στο Pottstown της Πενσυλβανίας στο σταθμό Wallingford. Βρίσκεται στην οδό Media / Elwyn , ο σταθμός αυτός χτίστηκε μεταξύ 1880 και 1890 και δεν σχεδιάστηκε από κανένα άλλο εκτός από τον Frank Furness, τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα που σχεδίασε δεκάδες σιδηροδρομικούς σταθμούς μεγάλους και μικρούς σε ολόκληρη την περιοχή της Φιλαδέλφειας. Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, ο σιδηροδρομικός σταθμός χρησιμοποιήθηκε  ως  ταχυδρομείο της πόλης.

2 σταθμό Jenkintown-Wyncote

Ο αρχιτέκτονας Horace Trumbauer ήταν γνωστός για τα απίστευτα πολυτελή του αρχοντικά της Χρυσής Εποχής , αλλά το έργο του δεν περιοριζόταν μόνο σε τέτοια. Το 1923, προσλήφθηκε από την Reading Rail Company για το σχεδιασμό του σταθμού Jenkintown-Wyncote. Ο σταθμός Queen Anne είναι ένας από τους λίγους που είναι κατασκευασμένος από πέτρα σε αυτόν τον κατάλογο. Όταν προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων, ο υποψήφιος σημείωσε ότι "ο σημερινός σταθμός είναι ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς επιβατικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν στην περιοχή πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επακόλουθη άνοδο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας".


3 Σταθμός Gravers

Η υπηρεσία Gravers Station (πρώην σταθμός Gravers Lane) σχεδιάστηκε από τον Frank Furness το 1882. Το μοντέλο True to Furness χαρακτηρίστηκε ως "gawky" και "histrionic". Η αρχιτεκτονική του είναι αρκετά αξιόλογη για τον σταθμό να θεωρηθούν ιστορικά τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
 

4 Mt. Αεροδρόμιο

Αυτός ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Chestnut Hill East Line χτίστηκε το 1875 και σχεδιάστηκε από τον Frank Furness της Furness & Evans Co. Περιγράφοντας ότι έχει μια "επιθετική σιλουέτα", το σταθμό ξεχωρίζει για την οροφή και την αρχιτεκτονική Queen Anne Stick.
 

5 Σταθμός Strafford

Ο Σταθμός Strafford στην γραμμή Paoli / Thorndale στην τρέχουσα θέση του χρονολογείται από το 1876, αλλά ξαναχτίστηκε ξανά και ξανά, τελευταία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το SEPTA. Ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος, αλλά ο σταθμός Stick-style προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων το 1984.

6 σταθμός Berwyn

Τοποθετημένο στη γραμμή Paoli / Thorndale. Χτισμένος το 1884 από τον σιδηρόδρομο της Πενσυλβανίας , ο γραφικός σταθμός διαθέτει μια πεζογέφυρα πάνω από τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν και για να μεταφέρουν αυτοκίνητα.
 

7 Σταθμός Radnor

Ο σταθμός Radnor σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1880 από τους Joseph M. Wilson και Frederick G. Thorn, δύο αρχιτέκτονες που αργότερα θα εργάζονταν για την φημισμένη Wilson Brothers & Company . Όπως πολλοί από τους σταθμούς κατά μήκος της περιφερειακής σιδηροδρομικής γραμμής, ο σταθμός Radnor είχε μια κατοικία χτισμένη μέσα για τον σιδηροδρομικό πράκτορα. Ο ιστορικός σταθμός ανακαινίστηκε πρόσφατα από το SEPTA μεταξύ 1999 και 2002.

8 Σταθμός Shawmont

Όχι, αυτός ο σταθμός δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς ως "όμορφος", αλλά σίγουρα είναι ιστορικά σημαντικός: ο σταθμός Shawmont είναι ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός των επιβατών στις ΗΠΑ
Ο σταθμός χρονολογείται από το 1834, όταν ήταν μέρος του σιδηρόδρομου Philadelphia, Germantown & Norristown και ονομάστηκε Green Tree σταθμός. Σε αυτό το σημείο, τα περισσότερα τρένα έλκονταν από άλογα.

Δεν είναι επιβεβαιωμένο, αλλά υποτίθεται ότι ο σταθμός της Ελληνικής Αναγέννησης σχεδιάστηκε από τον William Strickland, ο οποίος ήταν τότε ο αρχιτέκτονας της εταιρείας σιδηροδρόμων. Στη σύγχρονη εποχή, ο σταθμός Shawmont χρησίμευε ως στάση κατά μήκος της γραμμής Manayunk / Norristown στον περιφερειακό σιδηρόδρομο, έως ότου η SEPTA έκοψε τις υπηρεσίες της το 1996. Βρίσκεται τώρα στο μητρώο ιστορικών θέσεων της Φιλαδέλφειας.


9 σταθμός Wilmington

Τερματίζουμε το ταξίδι μας στο Wilmington, Delaware στο μοναδικό σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα και δεν βρίσκεται στην Πενσυλβάνια. Σχεδιασμένο από τον Frank Furness και ξεκίνησε το 1908, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά μήκος της περιφερειακής γραμμής SEPTA και χρησιμεύει ως ο μεγαλύτερος κόμβος μεταφορών του κράτους. Η Furness σχεδίασε τον σταθμό έτσι ώστε οι αμαξοστοιχίες να φτάνουν στον δεύτερο όροφο, ο οποίος προσφέρει στους επιβάτες θέα περιμένοντας στον τετράπλευρο, πέτρινο και το terra cotta του κτιρίου του.

Ο σταθμός, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων, μετονομάστηκε τεχνικά το 2011, μετά τον αντιπρόεδρο και τον κάτοικο του Delaware, Joseph R. Biden, Jr. Biden, που ονομάζεται Amtrak Joe, ταξίδευε καθημερινά από και προς το σταθμό DC από την Amtrak στη Γερουσία.


Επιμέλεια: "Σ.Ν."
Πηγή: philly.curbed.com