Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Πετράκη με αφορμή την παρουσία του στην 82η ΔΕΘ.


Με αφορμή την παρουσία του ΟΣΕ στην 82η ΔΕΘ , μίλησε στο ραδιόφωνο του alpha 96.5 ο Διευθύνον Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Πετράκης.

Αρχικώς κάνοντας τον διαχωρισμό , μεταξύ των εταιρειών αντικείμενο εργασίας των οποίων είναι ο σιδηρόδρομος , ο κος Πετράκης λέει: «ό,τι έχει σχέση με τον σιδηρόδρομο , ο κόσμος έχει στο μυαλό του τον ΟΣΕ . Μετά άρχισε ο κατακερματισμός και οι άλλες εταιρείες.
Ο ΟΣΕ έχει κρατήσει μέχρι στιγμής την διαχείριση των υποδομών , δηλαδή των γραμμών , των σταθμών και των συστημάτων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πρόσφατα παραχωρήθηκε στους ιταλικούς σιδηροδρόμους κάνει την λειτουργία, δηλαδή μισθώνει τα βαγόνια, πουλάει εισιτήρια και μεταφέρει τον κόσμο από το Α σημείο στο Β ή τα εμπορεύματα. Η ΕΕΣΤΥ είναι εκείνη που τα επισκευάζει τα βαγόνια και τις μηχανές. Η ΓΑΙΟΣΕ είναι η εταιρεία που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των βαγονιών και των μηχανών τα οποία όμως ανήκουν στο κράτος. Ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη να κρατά την γραμμή ασφαλή , αξιόπιστη και σε καλή κατάσταση ποιότητας ώστε να μπορούν τα τρένα να κυκλοφορούν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όμως έχει χάσει το μονοπώλιο της και έχουν έρθει εταιρείες που θα τις δούμε μόνο προς το παρόν σε εμπορευματικά τρένα» ξεκαθαρίζει ο κος Πετράκης

Σχετικά με την παραχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους , ο κος Πετράκης ανέφερε πως «σαν ΟΣΕ , δεν μας απασχολεί ποιος είναι . Μας απασχολεί το να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του και εμείς τις δικές μας»

Σχετικά με την βόρεια Ελλάδα ο κος Πετράκης τόνισε πως « το κέντρο βάρους είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την νότια Ελλάδα ώστε να έρχονται όλα τα εμπορεύματα από το 2019 σε 3.5 ώρες. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και από εκεί και πέρα η διοχέτευση στο εξωτερικό δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά δίκτυα αλλά με τις διακρατικές συμφωνίες , τις διατυπώσεις στα τελωνεία κ.α.»

Αναφορικά με την εμπορευματική κίνηση ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρει πως «ανεβαίνει συνέχεια. Έχουμε συνέχεια επαφές με τα λιμάνια και όλοι έχουν εκδηλώσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον να αυξήσουμε την χωρητικότητα του δικτύου γιατί θέλουν να διακινήσουν περισσότερα προϊόντα. Για αυτό και εμείς κοιτάμε πως θα τελειώσουμε γρήγορα το πρόγραμμα συντήρησης που έχουμε και να παραδώσουμε ένα δίκτυο τέτοιου επιπέδου στις εταιρείες που θα θελήσουν να επενδύσουν εκεί πάνω»

«Κάποτε μπορούσες να πας από τη Αθήνα μέχρι το Βερολίνο. Τώρα δεν πας πουθενά γιατί σταματάς στα σύνορα. Αυτό που θέλουμε να αποκαταστήσουμε είναι ξανά οι επαφές με τους τέσσερις γείτονες. Να πηγαίνεις δηλαδή κατευθείαν στα Σκόπια, στο Βελιγράδι, στη Σόφια , στη Κωνσταντινούπολη.» θα πει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως για αυτό έχουν δρομολογηθεί κάποιες συμφωνίες « το σύμφωνο για την σύνδεση Ελλάδα-Βουλγαρίας που υπεγράφη πρόσφατα. Έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με τους Αλβανικούς σιδηροδρόμους για να βελτιώσουμε τη σύνδεση και ένα ακόμα πρόγραμμα με τους Τούρκους συναδέλφους το οποίο είναι δρομολογημένο»

Για την σιδηροδρομική Εγνατία τόνισε πως « και από γεωπολιτική αλλά και από τοπική άποψη , πολύ σημαντική γιατί συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο περνώντας όλη τη Μακεδονία , Θράκη και Ήπειρο. Η εταιρεία που το αναλαμβάνει είναι διακρατική μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και θα προωθεί όλες τις επενδύσεις που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο. Εμείς έχουμε ήδη αναθέσει την γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα μέσα από τις λίμνες άρα θα αρχίσει να ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος από μια πιο εύκολη χάραξη . Η νέα χάραξη θα δώσει πιο γρήγορη και πιο εύκολη πρόσβαση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κος Πετράκης υπογραμμίζοντας πως επιπλέον «όλες οι βιομηχανικές μονάδες ή τα βιομηχανικά πάρκα θα συνδεθούν σιδηροδρομικά . Αυτό είναι σημαντικό πιο πολύ για την οικονομία παρά για τον ΟΣΕ»