Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Χ. Σπίρτζης : Για την επέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα.

Σημεία συνέντευξης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «2 47» και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Αρβανίτη.


Για την επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα και τον στρατηγικό σχεδιασμό των δημόσιων υποδομών στην Αττική


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάω στον ΟΑΣΘ, γιατί θα πάμε και στον ΟΑΣΘ, γιατί έγινε εκεί μια ιστορία, θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχουν άλλα έργα σε εξέλιξη και σε εκκρεμότητα. Εγώ έχω στο μυαλό μου κάτι και θα σας το πω. Τι θα γίνει με τον προαστιακό που θα φτάσει στο Λαύριο; Και με το λιμάνι του Λαυρίου. Δηλαδή εδώ θεωρώ και το πιστεύουν και όλοι δηλαδή και οι Λαυριώτες, όλη η λαυρεωτική, ότι αυτό θα δώσει ώθηση βρε παιδί μου στην οικονομία ένα τέτοιο λιμάνι να μένει τώρα με δυο γραμμές άνευ λόγου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάθε περιοχή θέλει να γίνουν κάποιες υποδομές για να αναβαθμιστεί, ή γιατί υπάρχουν κάποιες προτάσεις για την εμπορική, οικονομική δραστηριότητα που έχει. Δε νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουν και οι τοπικές κοινωνίες και η πολιτεία συνολικά ,να είναι στην ίδια λογική. Το Λαύριο σαν λιμάνι και ο προαστιακός πρέπει να αναπτυχθεί, γιατί στο συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει, είναι ένα λιμάνι που βοηθάει και την Αττική και τη χώρα με την αναβάθμισή του. Κι αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης των επιβατών από το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας, να φτάσει εκεί ο προαστιακός και στο Λαύριο και στη Ραφήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τα εμπορεύματα, νομίζω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι τόσο πολύ για τα εμπορεύματα. Κυρίως για το επιβατικό κοινό. Πιστεύω ότι η ακτοπλοϊα, τουλάχιστον σε συζητήσεις που έχουμε κάνει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, δε μπορεί να συνεχίσει να έχει την πλειοψηφία της δραστηριότητάς της στον Πειραιά, όταν το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας εξοικονομεί και χρόνο για την ακτοπλοϊα και έχει και πολλά άλλα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το σταμάτησαν το έργο; Για τον προαστιακό λέω για να πας μέχρι το Λαύριο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποτέ δεν το είχαν εντάξει. Εκαναν συζητήσεις επί συζητήσεων για να μην το εντάξουν ποτέ. Και τον προαστιακό του Λαυρίου και της Ραφήνας και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και πολλά άλλα. Τα έργα αυτή τη στιγμή που σχεδιάζουμε κύριε Αρβανίτη δεν έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία και τη λογική που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Δε θέλουμε να αναπαράγουμε τη λογική να κάνουμε ένα δρόμο εδώ, ένα λιμάνι παραπέρα, κάτι άλλο πιο εκεί και να είμαστε σε μια λογική πολιτικής αντιπαροχής, όπως ήταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε με τις τοπικές κοινωνίες, είτε με τους δημάρχους, είτε με τους περιφερειάρχες.

Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, προωθούμε τα έργα που δίνουν αξία στη χώρα.

Πηγή :rpn.gr