Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μέσα Αυγούστου ξανά τρένα στην Κομοτηνή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ. 


Αντικαταστάθηκαν οι ράγες, μαζί με κάποιες άλλες παρεμβάσεις, εγγυήσεις ενός ασφαλούς δρομολογίου

"Βάση χρονοδιαγράμματος μέχρι και τις 16 Αυγούστου θα σφυρίξει ξανά το τρένο στην Κομοτηνή", μας λέει ο Κωνσταντίνος Πετράκης

Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 έχει να διέλθει επιβατηγό τρένο από τους σταθμούς μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης, καθώς αυτό το κομμάτι του σιδηρόδρομου έχει κλείσει, με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Ο λόγος είναι η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και να αποφεύγονται εκτός από τους κινδύνους και οι βραδυπορίες.
Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΕ Κωνσταντίνο Πετράκη, είχαμε τη δέσμευση ότι οι διαδικασίες κινούνται βάσει προγράμματος και το έργο θα έχει υλοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, όταν και θα ξανασφυρίξει τρένο στην Κομοτηνή.
"Μέχρι τις 16 Αυγούστου θα έχουν ξεκινήσει κανονικά τα επιβατικά δρομολόγια, όπως και παλιά, σε πολύ καλύτερη σιδηροδρομική γραμμή", επισημαίνει ο κ. Πετράκης, κι εξηγεί το λόγο που μεθοδεύτηκε η εργολαβία.
"Η παλιά γραμμή ήταν πολύ επικίνδυνη και βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ακόμη και οι ράγες ήταν τόσο φθαρμένες που δεν 'γεννούσαν' καμιά σιγουριά για την σταθερότητα των τροχών πάνω σε αυτές. Έτσι, οι γραμμές αντικαταστάθηκαν συνολικά, όπως και όλη η υποδομή. Η χάραξη παραμένει ίδια, όπως τα υλικά είναι καινούργια, λάμπουν", αναφέρει για το έργο, ενώ για καθεαυτή την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου σχολιάζει πως "εγγυάται μια διαδρομή ασφαλή και αξιόπιστη, δηλαδή ο επιβάτης δεν θα μπαίνει μέσα στο τρένο και θα έχει βραδυπορίες των πέντε και δέκα χιλιομέτρων. 
Με τις παλιές ράγες, για λόγους ασφάλειας, σε μερικά σημεία το τρένο διερχόταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα, ενώ με τις νέες ράγες μπορούμε να καταφέρουμε το ανώτατο όριο της εμπορικής ταχύτητας των 80 χιλιομέτρων, με εγγυημένη ασφάλεια, σε όλο το μήκος της διαδρομής". Στο τέλος, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, διευκρινίζει πως "καθυστερήσαμε ένα μήνα με τις διαδικασίες έγκρισης των ποσών. Από την ημέρα που μπήκε ο εργολάβος τηρείται κανονικά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε". 

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ

Η σύνδεση από Έβρο μέχρι Δράμα συνεχίζει να γίνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά με λεωφορεία, τα οποία μισθώνει γι' αυτό το σκοπό η εταιρία. Τα λεωφορεία έχουν αφετηρία από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ, αν προγραμματίζετε ταξίδι μακρύτερο από το νομό Δράμας, αυτό συνεχίζεται κανονικά με το τρένο.

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΒΑΛΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε μια ακόμη είδηση, άνοιξε ο δρόμος για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας-Θεσσαλονίκης, ενός έργου διαχρονικού αιτήματος της ΠΕ Καβάλας και των κατοίκων του δήμου. Η διαδικασία φυσικά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να κατατεθούν τρεις προκαταρκτικές μελέτες, σε τρεις διαφορετικές οδεύσεις. Από εκεί ο οργανισμός επιλέγει την καλύτερη και προχωρά προς αναζήτηση χρηματοδότησης.
"Δεν είμαστε ακόμη σε στάδιο εργολαβίας, αλλά σε πρόωρη διαδικασία. Ακόμη είναι νωρίς αλλά είναι το πρώτο βήμα", εξηγεί σχετικά ο Κωνσταντίνος Πετράκης.

Πηγή: xronos.gr