Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Με ...αρρυθμίες το έργο επέκτασης του Προαστιακού Πάτρας προς Κάτω Αχαγιά.

Με μεγάλες καθυστερήσεις κινδυνεύει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του Προαστιακού Πάτρας μέχρι την Κάτω Αχαγιά. Η διπλή εργολαβία που από τη μία προβλέπει την αναβάθμιση της γραμμής και από την άλλη την εγκατάσταση και επισκευή 32 συστημάτων στους ισόπεδους κόμβους στο τμήμα αυτό έχει σημαντικά προβλήματα.
Το έργο αποσκοπεί στην επέκταση των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας προς την Κ. Αχαΐα με βελτίωση των υποδομών της γραμμής και των στάσεων. Οι νέοι σταθμοί που θα λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση των έργων είναι: Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση-Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά.

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Στην πρώτη εργολαβία όπου ο ανάδοχος εγκαταστάσθηκε από πέρυσι (οι υπογραφές έπεσαν στις 30.8.2016) το έργο πάει με αναιμικούς ρυθμούς και παρότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για ολοκλήρωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com στην καλύτερη περίπτωση πάμε για τις αρχές του 2018.

Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται η συντήρηση γραμμής σε εντοπισμένα τμήματα των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς επίσης και η επισκευή – συντήρηση των στάσεων μεταξύ του τμήματος Άγιος Ανδρέας – Κ. Αχαΐα.

Το έργο είναι κόστους 5,3εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΙΔ

Στο τμήμα μέχρι την Κάτω Αχαγιά υπάρχουν 32 ισόπεδες διαβάσεις. Σε αυτό (για άγνωστο λόγο) ο ΟΣΕ επέλεξε να διεξάγει ξεχωριστό διαγωνισμό. Πρόκειται για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης τριάντα (30) νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργιάς δύο (2) υφιστάμενων με κόστος 4,1εκατ.ευρώ.

Πέραν των παραπάνω η εργολαβία περιλαμβάνει έργα στις στάσεις με την κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α.

Εδώ έχουν διεξαχθεί δύο δημοπρατήσεις χωρίς συμμετοχή (άγονοι) με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορέσει να ξεκινήσει η συγκεκριμένη εργολαβία αλλά να μπλοκάρει συνολικά την λειτουργία της επέκτασης του Προαστιακού καθώς η μία εργολαβία συνδέεται με την άλλη στο θέμα της ασφάλειας για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια προς την Κάτω Αχαγιά.

Το ζήτημα παρακολουθεί στενά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτεί μέσα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας τα δύο έργα και έχει εκφράσει πολλές φορές την θέληση της ο Προαστιακός της Πάτρας να επεκταθεί προς τα Δυτικά.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com