Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η «οδύσσεια» μιας χελώνας καρέτα – καρέτα.Μεταφέρθηκε στη Λάρισα και με το τρένο έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα.


ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΚΛΗΘΡΩΝ

Μια πραγματική «οδύσσεια» έζησε χθες μια θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα που βγήκε τραυματισμένη σε παραλία του νομού Λάρισας και μετά από κινητοποίηση πολλών ωρών έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα μέσω Λάρισας.
Όλα έγιναν όταν χθες το πρωί στην παραλία των Σκλήθρων, κοντά στην περιοχή του Στρίντζου, λουόμενοι αντικρίζουν το άτυχο ζώο να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Να προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο δηλαδή τη θάλασσα. Επιχειρούν να τη βοηθήσουν να γυρίσει στο νερό αλλά σύμφωνα με τους ίδιους, το ζωντανό, που φαινόταν τραυματισμένο στο κεφάλι, δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον προσανατολισμό του. Αμέσως ειδοποιούν το Λιμενικό. Άνδρες του οποίου σπεύδουν με όχημα από τον Αγιόκαμπο στο σημείο.

Παραλαμβάνουν τη χελώνα και επικοινωνούν με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα. Εκπρόσωποι του συλλόγου, τους ενημερώνουν να τη στείλουν στην Αθήνα με το λεωφορείο για να αναλάβουν το περιστατικό αυτοί, όπως και γίνεται. Οι άνδρες του Λιμενικού πηγαίνουν στο ΚΤΕΛ όμως εκεί συναντούν την άρνηση των υπευθύνων για τη μεταφορά του ζώου και στη συνέχεια επιλέγουν να την στείλουν με το τρένο. Περίπου στις 9 χθες το βράδυ το ζώο φτάνει στον προορισμό του.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου «Αρχέλων» περιλαμβάνουν καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασία των φωλιών της καρέτα - καρέτα στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη), εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες. Περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως, οι οποίες μετά την αποθεραπεία τους απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η «Ε» χθες βράδυ επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Συλλόγου ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό, τόνισε πως τέτοιου είδους αρνήσεις από τα ΚΤΕΛ συναντούν σε μικρό ποσοστό σε όλη την Ελλάδα και ευελπιστούν να δοθεί οριστική λύση στο μέλλον. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σταθμαρχείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας η απόφαση για τη μη μεταφορά του ζώου ελήφθη από τη διοίκηση.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ
Πηγή: eleftheria.gr