Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το τρένο και ο κίνδυνος του εγκλωβισμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρενο ΠατραΟΠΩΣ ξέρουμε εδώ και καιρό, ο παράγων «χρονική πίεση» μπορεί να αποτελέσει αιτία αλλά και αφορμή να προχωρήσει η Πατρών-Πύργου χωρίς καμία ουσιαστική εξέταση της προοπτικής για νότια χάραξη. Συντρέχει ένας τέτοιος κίνδυνος να βρεθεί η πόλη προ ανελαστικών επιλογών στην περίπτωση του σιδηροδρόμου;
ΠΟΥ βρίσκεται η χάραξη της διέλευσης του νέου τρένου από την Πάτρα; Εχουμε στα χέρια μας κάποιες προτάσεις. Γίνεται, με μάλλον ανοργάνωτο τρόπο, μια κάποια διαβούλευση, με τη μορφή της ξεχωριστής γνωμάτευσης φορέων και πυρήνων. Ο ίδιος ο Δήμος έχει πάρει θέση, κατά τα προβλεπόμενα: Τη θέση που εξυπηρετεί τους περισσότερους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρχίζουν να έρχονται ορισμένα μηνύματα από μη τυχαίους παρατηρητές: Πόσο χρόνο έχει πραγματικά στη διάθεσή της η πόλη;
ΤΑ μηνύματα λένε ότι ο χρόνος είναι ασφυκτικά περιορισμένος, συνεπώς οι αξιώσεις που προβάλλονται για λύσεις ανώδυνες, αλλά παρελκυστικές, δεν έχουν ελπίδες. Καλά καλά δεν έχουν ελπίδες οι προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση.
ΜΑΣ αρκούν οι κυβερνητικές εγγυήσεις ότι οι προτάσεις είναι εφικτές; Ισως θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει μακρά προοπτική. Συνεπώς, είναι αμφίβολο πόση αξία μπορούν να έχουν αύριο οι προτάσεις του σήμερα.
ΣΕ κάθε περίπτωση, οι τοπικές δυνάμεις καλούνται να εξετάσουν με κεραίες κατάλληλα προσανατολισμένες τη συγκυρία και τα δεδομένα. Η περίπτωση της Πατρών-Πύργου, κάτι που η «Π» από την πρώτη στιγμή σημείωνε, είναι ένα μοντέλο παγίδευσης σε προθεσμίες μέσα από το πέρασμα του χρόνου.
ΙΣΩΣ θα πρέπει η πόλη να δει το ζήτημα με μεγαλύτερη ανησυχία, αν όχι και καχυποψία. Για να μην έρθει η στιγμή όπου θα εγκλωβιστεί στο δίλημμα «επίγεια διέλευση ή καθόλου τρένο». Βέβαια, κάποιοι τότε θα πουν αβασάνιστα «καθόλου τρένο», αλλά δεν είναι αυτό προς το συμφέρον της πόλης.
Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ είναι υπερτοπική υπόθεση. Στο έργο «παίζουν» πολλοί παίκτες, με διάφορα κριτήρια και συμφέροντα. Εφιστάται προσοχή και σοβαρότητα.


Πηγή: pelop.gr