Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Γαλλία: Αυτόνομα τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι το 2023.

Αυτό είναι το επόμενο βήμα στις συγκοινωνίες που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με το FranceInfo, η SNCF, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο σιδηροδρόμων της Γαλλίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη και παραγωγή αυτόνομων τρένων μεγάλης ταχύτητας, έτσι ώστε να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το 2023. Τα λεγόμενα drone trailers θα ξεκινήσουν να δοκιμάζονται το 2019 και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θα έχουν μια σειρά από αισθητήρες για να φρενάρουν στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι στις γραμμές.

Μάλιστα, η εταιρεία εξετάζει και την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών πέραν της οδήγησης, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα ολοκλήρωσής τους. Με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, η SNCF θεωρεί ότι θα μπορέσει να αυξήσει κατά 25% τα δρομολόγιά της, μειώνοντας το χρόνο ανάμεσα σε δύο συρμούς από τα 180 στα 108 δευτερόλεπτα.

Στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει η λειτουργεία των αυτόνομων τρένων το 2023, με πρώτο δρομολόγιο αυτό από το Παρίσι προς τα νότια της χώρας. Πάντως, κατέστη σαφές ότι για τα πρώτα χρόνια θα υπάρχουν και οδηγοί στα τρένα, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σημειώνεται πάντως πως και η Μεγάλη Βρετανία κινείται εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: gr.pcmag.com