Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕΤΡΟ: EΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕΤΡΟ: EΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ.Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με 24ωρες απεργίες μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις. 
Σιωπά το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού.



Σαν άλλοθι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στο έργο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για «σπατάλες εκατομμυρίων» και «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», που ακολούθησαν την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στα σκάμματα των σταθμών «Συντριβάνι» και «Αγ. Σοφίας».

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο ΣΕΚΑ ζητάει την ανάκληση των απολύσεων των δύο συμβασιούχων αρχαιολόγων, που ήταν συντονίστριες της ανασκαφικής έρευνας στο σταθμό «Συντριβάνι» και οι οποίες απολύθηκαν την επομένη της επίσκεψης Σπίρτζη.

Εάν δεν ανακληθούν οι απολύσεις οι έκτακτοι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στο έργο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, δήλωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του ΣΕΚΑ, oι οποίοι παράλληλα κατήγγειλαν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους.

Για κάθε πρόβλημα και καθυστέρηση των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η αρχαιολογική έρευνα είναι η εύκολη δικαιολογία, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΑ κ. Βασίλειος Νάνης, αντί να λογοδοτήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη των εργασιών συνολικά.

«Κατηγορούν τους αρχαιολόγους για τις καθυστερήσεις της έρευνας στα σκάμματα, όταν κυρίως ευθύνονται οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα το ΚΑΣ. Δύο μήνες είχε σταματήσει η ανασκαφή στο σταθμό «Αγία Σοφία», μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ και να υπογραφεί η απόφαση. Μετά δύο μήνες, σήμερα άνοιξε το συγκεκριμένο σκάμμα», υπογράμμισε ο κ. Νάνης.

Οι δύο αρχαιολόγοι που απολύθηκαν, έχασαν τη δουλειά τους άδικα, χωρίς να έχει προϋπάρξει προειδοποίηση ή επίπληξη, χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια για το επιστημονικό τους έργο υπηρεσία, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία απλώς παρακάμφθηκε, δήλωσε η πρόεδρος του Παραρτήματος Βορ. Ελλάδος του ΣΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Τιλελή.

«Η Εφορία ενημερώθηκε εκ των υστέρων και παρότι εγγράφως δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις απολύσεις, αγνοήθηκε. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία επίσημη αντίδραση στα γεγονότα. Τελικώς ποιος κρίνει το αρχαιολογικό έργο από τη στιγμή που η Αττικό Μετρό δήλωσε ότι δεν έδωσε εντολή για τις απολύσεις και ο ανάδοχος, είπε ότι πήρε εντολή από την Αττικό Μετρό», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης καταγγέλθηκαν και οι συνθήκες εργασίας των εκτάκτων αρχαιολόγων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου τόπου, χρόνου ή έργου, χωρίς να ισχύει για αυτούς η Σ.Σ.Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ ΣΕΚΑ και Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών. Με την ΣΣΕ απασχολούνται οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στα σκάμματα του ΤΑΡ, όπως και της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, που έχει τον ίδιο κύριο αλλά και ανάδοχο του έργου (σ.σ Αττικό Μετρό και Άκτωρα).

Υποστηρίχθηκε ότι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, είναι τα «θύματα» της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο που αναγκάζει στην υπογραφή τέτοιων συμβάσεων εργασίας. Επειδή οι συμβάσεις είναι ορισμένου τόπου, βάθους και χρόνου, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα σκάμματα, όταν υπάρχει αναστολή σε κάποιο σκάμμα, ενώ επίσης δεν αμείβονται γι΄ αυτό το διάστημα.

Αυτό που τονίσθηκε επίσης είναι, ότι το έργο της αρχαιολογικής έρευνας, στη Θεσσαλονίκη, είναι τεράστιο και πως αυτό που παραβλέπεται είναι πως δεν αφορά μόνο την ανασκαφή αλλά και την τεκμηρίωση των ευρημάτων.

Σημειώνεται ότι στα σκάμματα της Αρχαιολογίας εργάζονται 48 έκτακτοι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ανάδοχο του έργου. Στα σκάμματα εργάζονται σε δύο βάρδιες.

Τα γεγονότα της 11ης Μαΐου που οδήγησαν στην απόλυσή της, όπως και της συναδέλφου της κ. Ναταλίας Σαχίνη, περιέγραψε η απολυμένη αρχαιολόγος, η μία από τις δύο μέχρι πρότινος συντονίστριες των εργασιών στο «Συντριβάνι», κ. Ισμήνη Νίνου. Όσο δε για τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, ότι δεν βρήκε κανένα στο σκάμμα της «Αγίας Σοφίας», είπε ότι αυτό ήταν επόμενο αφού οι εργασίες ήταν σε αναστολή μέχρι να βγει η απόφαση του ΚΑΣ.


Συντάκτης: Άννη Καρολίδου
Πηγή:voria.gr