Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Προφυλακίσεις για την υπόθεση των πλαστών εισιτήριων στο μετρό.


Την προφυλάκιση υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της διακίνησης και εμπορίας πλαστών εισιτηρίων διέταξε ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση όσο εξελίσσεται η έρευνα για το σκάνδαλο με τα εισιτήρια στο μετρό που έχει προκαλέσει ζημιά ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, για τις γραμμές 2 και 3, και μόνο για το 2015. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν νέα εντάλματα προσωρινής κράτησης σε υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ που φέρονται να βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκλήματα λευκού κολάρου.

Τέλη Απριλίου, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν ποινικές διώξεις κατά νυν και πρώην ανώτερων και ανώτατων στελεχών της ΣΤΑΣΥ. Τότε η δημοσιοποίηση - σε φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης του ονόματος του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Θωμόπουλου - ως ένας από τους διωκόμενους- φανέρωσε τον "υπόγειο" πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του δ.σ. της ΣΤΑΣΥ, αφότου οι διώξεις κατά της σημερινής διοίκησης έγιναν γνωστές μέσω δημοσιευμάτων.

Πάντως, έναν μήνα μετά, δεν έχει βρει αποδέκτες το αίτημα Σπίρτζη για παραίτηση του δ.σ. της ΣΤΑΣΥ, θεμελιώνοντας την πρωτόφαντη σύγκρουση μεταξύ των επικεφαλής της εταιρείας και του εποπτευόμενού τους υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του νυν διευθύνοντα συμβούλου της ΣΤΑΣΥ προκύπτει, σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει σε συνέντευξή της (Εφ.συν. 22.05.2017) η Γεν. Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, λόγω της έγκρισης πορίσματος εσωτερικού ελέγχου - που υπήρξε απόφαση του δ.σ. της ΣΤΑΣΥ- βάσει του οποίου το εύρος της ζημιάς περιορίστηκε περίπου κατά 1,14 εκατ. ευρώ, στις 16.000 ευρώ.

Πλέον, τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα και στον έλεγχο που πραγματοποιεί ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία, για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, για την περίοδο 2011-2015.

Το πόρισμα

Βάσει του εσωτερικού ελέγχου της ΣΤΑΣΥ, το αθροιστικό έλλειμμα από το σύνολο των εισιτηρίων διαφόρων τιμών του δικτύου και του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 16.189,50 ευρώ. 

Επίσης, κατά το πόρισμα της ΣΤΑΣΥ, προέκυψε πλεόνασμα 5.400 και 2.129 τεμαχίων για τα εισιτήρια τιμής 1,20 ευρώ και 0,60 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για έλλειμμα από κάρτες. Η απουσία της συγκεκριμένης αναφοράς είναι σημαντική, καθώς το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης έκανε λόγο για έλλειμμα από κάρτες ύψους 803,5 χιλ. ευρώ, με την απώλεια εσόδων να "συμπληρώνεται” με ακόμη 352,7 χιλ. ευρώ από τα εισιτήρια.

Έτσι, στο πόρισμά της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μιλάει ξεκάθαρα για πλασματικές πωλήσεις, αλλά και για εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΣΤΑΣΥ χωρίς να ενημερώσει τον ΟΑΣΑ κι ενώ είχε προηγηθεί η ανάθεση του ελέγχου σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.

Σημειώνει ακόμη ότι η διαδικασία αποχρέωσης αδιάθετων εισιτηρίων, τροποποιήθηκε αυθαίρετα από τους πρώην επόπτες του τομέα καταμέτρησης, με ανεπίσημο έντυπο οδηγιών non paper (χωρίς λογότυπο, συντάκτη, υπογραφές, ημεροχρονολόγια) προς τους εκδότες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσθηκε το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν τα στοιχεία και συνεπώς να προκύψει διαφοροποίηση στα αποθέματα της αποθήκης (σε εισιτήρια).

Σύμφωνα με την ΓΕΔΔ, η αρμόδια Δ/νση Οικονομικών της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, δεν άσκησε έλεγχο σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας αποχρέωσης εκδοτών από εισιτήρια παλαιάς τιμολογιακής πολιτικής περιόδου 1/9/14-31/1/16. Συνέπεια της ανωτέρω παράλειψης ήταν να παρασχεθεί το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν στοιχεία και να καλυφθούν μερικώς τα ελλείμματα.

Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr