Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Από πού μπορώ να αγοράσω παλιό βαγόνι; Πότε θα εκποιήσει παλιό τροχαίο υλικό ο ΟΣΕ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκουριαζουν παλια βαγονια του ΟΣΕ Σιδηροδρομικά ΝέαΕίναι ερωτήματα που συχνά μας στέλνουν αναγνώστες μας με μηνύματα τους προκειμένου να ενημερωθούν για το πότε και από πού μπορούν να αποκτήσουν ένα παλιό βαγόνι και να το αξιοποιήσουν για τις δίκες τους ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος, αντί σκουριάζουν ,όπως αναφέρουν και να γίνονται λεία στα χέρια των κλεπτών.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση σήμερα του ΟΣΕ για το θέμα αυτό. Σε παλαιότερη ανάρτηση μας η διοίκηση του Οργανισμού μας είχε απαντήσει σχετικά: 

«Ο ΟΣΕ με στόχο την αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων μέσων για τη βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος, την αποσυμφόρηση των γραμμών και εγκαταστάσεων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος έχει θέσει ως προτεραιότητα την εκποίηση του χαρακτηρισμένου άχρηστου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού με αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και κανόνες διαφάνειας με διαγνωστικές διαδικασίες πλειοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό από το 2011 -μετά και τη βελτίωση του ισχύοντος κανονισμού- με στόχο την πλήρη εξασφάλιση της διαφάνειας στις πωλήσεις άχρηστου υλικού, ο ΟΣΕ έχει διενεργήσει 15 διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης άχρηστου τροχαίου και μη τροχαίου υλικού με σημαντικά ωφελήματα. Αυτήν την περίοδο εξελίσσονται διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκποίηση 204 οχημάτων του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου. Η εν λόγω διαδικασία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά, επειδή στις προηγούμενες δεν κατατέθηκαν προσφορές», υποστηρίζει ο ΟΣΕ.
Τα οχήματα δύνανται να εκποιηθούν, ως έχουν, αλλά και ως σκραπ, το δε τίμημά τους προκύπτει έπειτα από ζύγιση με τιμή μονάδας ανά κιλό και προϋπολογιστικά με βάση το απόβαρο του οχήματος. Εντός των προσεχών ημερών και με τήρηση όλων των κανόνων δημοσιότητας επαναλαμβάνεται η διαδικασία με δυνατότητα προσφορών ανά περιφερειακή ενότητα επιδιώκοντας την καλύτερη συμμετοχή και τον ανταγωνισμό. Τα βαγόνια διαλύονται και στέλνονται στο χαλυβουργείο. Ένας ελάχιστος αριθμός, περίπου 3%, από τα βαγόνια που αποσύρονται μετατρέπονται από επιχειρηματίες σε εξοχικές κατοικίες, γραφεία ή αποθήκες».

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εκποιήσεων σήμερα από τον ΟΣΕ; Περιμένουμε απάντηση.