Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σπίρτζης για ΟΑΣΘ: Πάμε για άλλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπίρτζης για ΟΑΣΘ: Πάμε για άλλα.Τον Ιούνιο το νομοσχέδιο στη Βουλή για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη-Ιδιώτη πάροχο θέλουν οι δήμαρχοι-Επιμένει στη δημιουργία δύο δημόσιων φορέων ο υπουργός Μεταφορών
Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ύπαρξη δύο δημόσιων φορέων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων) και των κοινωνικών φορέων της πόλης, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι «αυτό που συζητάμε είναι το τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η Εγνατία Οδός Α.Ε, ο κ. Σπίρτζης είπε «χθες κατατέθηκαν οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ήδη έχουμε αυτές των εργαζομένων στον οργανισμό». Επισήμανε δε, ότι είναι ήδη καταγεγραμμένες οι προτάσεις για τη μεταβατική περίοδο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι ενιαίες». «Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης έχουν μεταξύ τους άλλες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει γενικά για τους φορείς των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το μεταβατικό διάστημα», είπε ο κ. Σπίρτζης και κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων (επιμελητήρια και κοινωνικούς φορείς) να καταθέσουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις εφόσον το επιθυμούν, ώστε να εξεταστούν και να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στη Βουλή, εντός του Ιουνίου. Ειδικότερα, για την πρόταση της διοίκησης του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα τη μελετήσει προσεκτικά αν και μεταξύ άλλων τόνισε, «έχουν το θράσος να συζητάνε εξορθολογισμό στο ίδιο μοντέλο, μπας και κάτι αλλάξει. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το παιχνίδι, σας το χαρίζουμε, πάμε για άλλα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε, «τότε θα δούμε αν χρωστάει το δημόσιο στον ΟΑΣΘ ή οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ στο δημόσιο», ενώ στις δηλώσεις του διευκρίνισε ότι εάν η πρόταση της διοίκησης του οργανισμού είναι ικανοποιητική για το μεσοδιάστημα, μέχρι την απελευθέρωση της αγοράς στο τέλος του 2019, βάσει των επιταγών της ΕΕ, τότε αυτή δεν θα γίνει άμεσα, αλλά προφανώς μετά τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των απασχολούμενων στον ΟΑΣΘ και τον ΣΑΣΘ και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι θα «χρειαστεί επιπλέον αριθμός εργαζομένων, κυρίως καταρτισμένων και επιστημόνων, που θα μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις τεχνολογικές εξελίξεις». Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο ίδιος διερωτήθηκε φωναχτά «πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εάν ακολουθηθεί το μοντέλο αυτό που ορισμένοι προκρίνουν, δηλαδή να είναι ιδιώτης ο πάροχος του μεταφορικού έργου, που θα αναδειχθεί από ανοικτό, δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.

Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για «καραμπινάτες παρανομίες», για σύμβαση του ΟΑΣΘ με το ελληνικό δημόσιο που δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ούτε και η αναθεώρησή της το 2009, και που προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό και των επεκτάσεών του, «δηλαδή ποτέ» ή «όποτε». Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός μεταξύ άλλων μίλησε για έναν ειλικρινή διάλογο που διεξάγεται το τελευταίο εξάμηνο για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας «δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να το έπραξε αυτό» και πρόσθεσε «η αρχή της αποξήλωσης του πουλόβερ είναι κάτι που πονάει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν θα σταματήσω» .

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε: «Καμιά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό βόλευε πολλούς. Οι πολιτικοί ήταν αμέτοχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μιλούσε, γιατί μάλλον ήταν βολεμένη και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι ήταν αμίλητοι, γιατί επίσης ήταν βολεμένοι. Κανείς δεν βοήθησε από την πολιτική ηγεσία τη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

Η κόντρα του υπουργού με τον πρόεδρο της ΠΕΔ.ΚΜ

Έντονη λεκτική διαμάχη είχαν ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρική Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, όταν ο πρώτος αφού σχολίασε την πρόταση Μητσοτάκη για μείωση μισθών των εργαζομένων και κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΘ, γύρισε προς τον δεύτερο και του απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Αν είχες εταιρεία δήμαρχε θα ήθελες να καλύπτει το ελληνικό δημόσιο τα ελλείμματά της, να καλύπτει τα ελλείμματα των εταιρειών;».

Ο κ. Κυρίζογλου του απάντησε με τη φράση «ξεκινάς προκλητικά υπουργέ, δεν θα πεις εσύ ποια είναι η θέση των δημάρχων και της ΠΕΔΚΜ», ενώ το κλίμα οξύνθηκε όταν ο υπουργός γνωστοποίησε στους συμμετέχοντες στην ημερίδα ότι μετά την τοποθέτησή του θα φύγει για Αθήνα.

Πάροχο ιδιώτη θέλουν οι δήμαρχοι

Υπέρ ενός δημόσιου φορέα για τον σχεδιασμό και την εποπτεία των αστικών συγκοινωνιών αλλά ο πάροχος της οδικής αστικής συγκοινωνίας να είναι ιδιώτης, που θα προκύψει μέσω ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, τάχθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η θέση των περισσοτέρων δημάρχων στο νομό».

Μάλιστα, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη η Εγνατία Οδός για τις αστικές συγκοινωνίες, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον προαναφερόμενο διαγωνισμό θα πρέπει να «τρέξει» το νέο ΣΑΣΘ και στους όρους του να συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα προϋπόθεση για την απορρόφηση του προσωπικού του ΟΑΣΘ. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για διγλωσία από πλευράς του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι άλλο σχέδιο νόμου έδειξε στους δημάρχους και άλλο κείμενο έστειλε τελικώς στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους το οποίο όπως είπε «δεν είναι καν ολοκληρωμένο, αφού δεν αναφέρεται στη μεταβατική περίοδο ως το 2019 και είναι και ασαφές».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι εντός των ημερών θα αποστείλει και εγγράφως τις θέσεις του στο υπουργείο, ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του νέου ΣΑΣΘ», των δήμων, της περιφέρειας, των επιμελητηρίων και κοινωνικών φορέων. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι για το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να υπάρξει άλλος, ξεχωριστός φορέας. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 1370/2007 και την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, και στη Θεσσαλονίκη, από το 2020, ενώ είπε ότι ο «νέος ΣΑΣΘ» που θα πρέπει να κάνει τον διεθνή διαγωνισμό για τον πάροχο της οδικής αστικής συγκοινωνίας θα έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί, καθώς οι προκηρύξεις τέτοιου τύπου, απαιτούν πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ: «Δεν φοβόμαστε το δημόσιο»

Την αντίθεση των εργαζομένων στο σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ και που αφορά μεταξύ άλλων σε μείωση μισθών ως και 29,5% και αύξηση τιμής εισιτηρίου στο 1,30 ευρώ, από 1 ευρώ που είναι σήμερα και στα 0,70 λεπτά, από 0,50 λεπτά του μειωμένου, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της ημερίδας ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης. «Δεν είμαστε οι κολίγες κ. Στεφανίδη και εσείς οι τσιφλικάδες», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ. Σε ό,τι αφορά τον νέο πάροχο, ο κ. Τσερμενίδης είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόβλημα εάν θα είναι ιδιώτης ή δημόσιος,καθώς όπως είπε «το δημόσιο, στη σύμβαση που θα τυχόν θα κάνει με τον ιδιώτη, μπορεί να βάλει ως προϋπόθεση τη διατήρηση των εργαζομένων στις θέσεις τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερμενίδης είπε ότι την περίοδο 1976-1983 οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έκαναν προσπάθειες να δημοτικοποιήσουν τον ΟΑΣΘ και τόνισε ότι η διασφάλιση της συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μόνο με πολιτική βούληση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, είπε, «δεν πληρώνουμε γιατί το δημόσιο μας οφείλει 100 εκατ ευρώ από επιδοτήσεις και όταν το θέσαμε το πρόβλημα στον κ. Σπίρτζη μας σύστησε να προσφύγουμε στη διαιτησία». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο ΟΑΣΘ είναι η μόνη περίπτωση επιχείρησης που όταν έχει κέρδη, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε, κερδίζουν όλοι – γιατί μέρισμα παίρνει εκτός από τους μετόχους και το δημόσιο- ενώ «τη χασούρα, την φορτώνονται οι μέτοχοι», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποιθησή του ότι ο οργανισμός θα είναι μέρος του μέλλοντος των αστικών συγκοινωνιών της πόλης και όταν λειτουργήσει το Μετρό, που όπως σημείωσε «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νομού Θεσσαλονίκης». Χαρακτηριστικά τόνισε «ΟΑΣΘ χωρίς μετρό γίνεται, το αντίθετο όμως όχι».

Πηγή: makthes.gr