Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης προς Σπίρτζη για τις αστικές συγκοινωνίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΑΣΘΕπιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη αποστέλλουν έξι φορείς της Θεσσαλονίκης για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών.

Ζητούν να υπάρξει συνεννόηση με τον ΟΑΣΘ για όσο διάστημα είναι σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, ώστε οι όποιες διαφορές μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Οργανισμού να επιλυθούν μέσω ενός συστήματος διαιτησίας, προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Επίσης τάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός φορέα, ο οποίος θα αναλάβει το σχεδιασμό και την επίβλεψη υλοποίησης του μεταφορικού έργου που θα ανατεθεί σε πάροχο, ο οποίος θα είναι ιδιώτης.
Την πρόταση συνυπογράφουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
1. Για την περίοδο που θα είναι ακόμη σε ισχύ η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ πρέπει με την κατάλληλη νομοθετική εξουσιοδότηση να εξευρεθεί ένα σύστημα διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών, ούτως ώστε να μην τίθεται σε ομηρία το επιβατικό κοινό της πόλης. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα για την ουσιαστική επιτυχία των συστημάτων διαιτησίας, εφόσον αυτά ενεργοποιηθούν.
2. Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η μόνη δυνατότητα για την παροχή υπηρεσιών για τις δημόσιες αστικές επιβατικές οδικές μεταφορές συνίσταται στην πλήρη εφαρμογή του πλαισίου που θέτει ο Κανονισμός 1370/2007.»
3. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας και οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων πρέπει να έχουν βαρύνουσα και αποφασιστικής σημασίας γνώμη για το εύρος και την ποιότητα του απαιτούμενου μεταφορικού έργου. Προς τούτο είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ένας φορέας που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την επίβλεψη υλοποίησης του μεταφορικού έργου που θα ανατεθεί σε πάροχο. Στο φορέα αυτό θα εκπροσωπούνται οι προαναφερθέντες ενδιαφερόμενοι φορείς και για τη λειτουργία του θα προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση, προερχόμενη από τα έσοδα του παρόχου αστικών συγκοινωνιών.
4. Ο φορέας αυτός με τα μέσα που διαθέτει θα προσδιορίσει το απαραίτητο μεταφορικό έργο, την απαιτούμενη ποιότητα υπηρεσιών, το κατώφλι και την οροφή των αποδεκτών κομίστρων και το ύψος της κρατικής επιδότησης που θα συμφωνηθεί. Προς τούτο πρέπει να στηρίζεται στη διεξαγωγή εκτεταμένων ερευνών αγοράς, να είναι σε θέση να παρακολουθεί τεχνολογικές εξελίξεις και να εκπονεί το απαραίτητο σχέδιο για την υλοποίηση των υπηρεσιών παροχής αστικών συγκοινωνιών και να προβαίνει στις αναγκαίες αναθεωρήσεις του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των οδικών αστικών συγκοινωνιών η ολοκλήρωση του έργου του μετρό και των προβλεπόμενων προεκτάσεών του, ενώ θα είναι επιθυμητό να προβλεφθεί ο λειτουργικός συντονισμός των δύο αυτών μέσων που μπορεί να οδηγήσει και σε συγκρότηση ενιαίου φορέα-παρόχου των δύο μορφών αυτών αστικών συγκοινωνιών.
5. Η παρακολούθηση του εκτελούμενου μεταφορικού έργου οφείλει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρερμηνείες και στρεβλώσεις.
6. Η διεξαγωγή του απαραίτητου διαγωνισμού για την εξεύρεση ιδιώτη παρόχου θα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητη Αρχή υπεύθυνη για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές σε όλη τη χώρα κατά επιταγή του Κανονισμού 1370/2007. Η αρχή αυτή οφείλει να ακολουθεί στη συγκρότηση της το υπόδειγμα του ΕΣΡ.
Εξάλλου, σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, συγκαλείται σύσκεψη για το πρόβλημα που έχει προκύψει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη θα γίνει στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών της πόλης.

Πηγή: ert.gr