Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Οι επιβάτες απάντησαν με δική τους... απεργία.

Στάσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τους εργαζομένους οδήγησαν σε –αδικαιολόγητη– ακύρωση, με απόφαση της διοίκησης, του συνόλου των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των επιβατών.
Εκείνοι με τη σειρά τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση «πληρωμών» δηλώνοντας ότι δεν θα ανανεώσουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών τον επόμενο μήνα. Ολο αυτό το αλαλούμ οδήγησε τελικώς στην αναστολή των στάσεων εργασίας, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο. Ετσι κανονικά θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σήμερα και αύριο, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας, στην οποία προχωρούν, κανονικά, οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ.


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, όταν οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν τις στάσεις εργασίας για σήμερα και αύριο σε ώρες που δεν θα εμπόδιζαν τη μετάβαση των επιβατών από και προς την εργασία τους, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να αναστείλει το σύνολο των δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας «για να μην προκληθεί ταλαιπωρία, αναστάτωση και σύγχυση στους επιβάτες», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ενέργεια αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων Επιβατών Προαστιακού, ο οποίος με ανακοίνωσή του κοινοποίησε την πρόθεση των μελών του (επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τον Προαστιακό) να μην ανανεώσουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του επόμενου μήνα. «Με το έτσι θέλω, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς ίχνος σεβασμού προς το επιβατικό κοινό, αναστέλλει τα δρομολόγια για τρεις ημέρες και δεν έχει επέμβει ακόμη κανείς. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ούτε οι αρμόδιοι εισαγγελείς», αναφέρει εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει προβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχη ενέργεια να ακινητοποιήσει για όλο το 24ωρο τα τρένα με αφορμή στάσεις εργασίας των εργαζομένων. Ολη η παραπάνω αναστάτωση οδήγησε τελικώς, χθες, παραμονή των κινητοποιήσεων, σε αναστολή από πλευράς εργαζομένων των στάσεων εργασίας που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο. Αντιθέτως, προχωρούν κανονικά στην 24ωρη απεργία, που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη, οπότε και δεν θα κυκλοφορήσει κανένα τρένο του ΟΣΕ ή του Προαστιακού, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό από τη «Δουκίσσης Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Πηγή: .kathimerini.gr