Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Ταξιδέψτε στην Ευρώπη με τρένο».

“Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”


Παρά τις τελευταίες φωνές αμφισβήτησης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προνόμια και τα δικαιώματα που παρέχει στα κράτη μέλη υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις απέναντί τους.
Αυτά τα προνόμια μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην καθημερινότητα μας αρκεί να τα γνωρίζουμε. Πηγή των προνομίων αυτών είναι οι τέσσερις ενωσιακές ελευθερίες και συγκεκριμένα η ελευθερία κίνησης των προσώπων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων.

Ας σταθούμε όμως περισσότερο στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Για να επιτευχθεί αποτελεσματικά αυτή η ελευθερία χρειάστηκε μία συμφωνία, η γνωστή σε όλους συνθήκη του Schengen. Αυτή επέτρεψε αρχικώς, στα συμβαλλόμενα μέρη και αφετέρου στα περισσότερα εκ των μελών της Ένωσης, καθώς και ορισμένα πέραν αυτής κράτη, να καταργήσουν τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε πολίτης που έχει την ιθαγένεια κράτους μέλους της Ένωσης, καθώς και όποιος βρίσκεται νόμιμα στην επικράτεια του, έχει την δυνατότητα να μετακινείτε ελεύθερα στα συμβαλλόμενα κράτη. 
Το καθεστώς αυτό, συνεπώς, επέτρεψε την δημιουργία και ανάπτυξη ευνοϊκών προγραμμάτων και υπηρεσιών που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών. Ένα από αυτά είναι το Interrail. 

Τι είναι το Interrail Global Pass;

Το Interrail είναι ένα πάσο/εισιτήριο που προσφέρει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδέψουν με όλα τα τρένα σε 30 χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν υπογράψει την συνθήκη του Schengen.

Γιατί να κάνει κάποιος ένα Interrail ταξίδι;

Οι λόγοι για να κάνετε ένα ταξίδι με ένα Interrail εισιτήριο είναι αρκετοί. Καταρχάς, έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε μια χώρα διασχίζοντάς την και όχι βλέποντάς την από ψηλάμέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου. Επίσης ένα τέτοιο ταξίδι σας παρέχει ελευθερία και ευελιξία κινήσεων καθώς σταματάτε σε όποιον σταθμό επιθυμείτε, όποια στιγμή το θέλετε έχοντας μαζί σας όσες αποσκευές θέλετε χωρίς περιορισμούς. Τέλος, επειδή θα περάσετε πολλές ώρες μέσα στο τρένο,θα γνωρίσετε πολύ κόσμο από τα πιο απίθανα μέρη της γης.

Τι είδους εισιτήρια υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη εισιτηρίων, τo Interrail Global pass και το Interrail one country pass.

Το interrail one country pass, σου δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψεις σε μία χώρα την περίοδο που επιθυμείτε. Είναι διαθέσιμο για 3ς, 4ς, 6 και 8 μέρες ταξιδιού σε διάστημα ενός μήνα με μοναδικό περιορισμό ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην χώρα κατοικίας σας(όπως και το κανονικό πάσο). Οι μέρες του ταξιδιού μπορεί να είναι είτε συνεχόμενες είτε σπαστές, αρκεί να είναι εντός του χρονικού ορίου του εισιτηρίου.
Το Interrail global pass το λέει και η λέξη. Πάσο και για τις 30 χώρες της Ευρώπης που ισχύει το interrail pass. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως για παράδειγμα ταξίδι συγκεκριμένου αριθμού διαδρομών ή και απεριόριστων.

Σε ποιους απευθύνεται το Interrail GlobalPass;

H κάρτα Interrail απευθύνεται στους Ευρωπαίους πολίτες όλων των ηλικιών, με τις ανάλογες εκπτώσεις στα εισιτήρια.


Απαιτείται κάποια κράτηση;
Κράτηση θέσεων χρειάζεται οπωσδήποτε στα νυχτερινά τρένα και στα High Speed τρένα( π.χ TGV) , συνήθως με κάποια πρόσθετη χρέωση.

Πώς θα αποκτήσεις το πάσο Interrail; 

Ο ευκολότερος τρόπος για να προμηθευτείς την κάρτα Interrail, είναι να την αγοράσεις από το ηλεκτρονικό κατάστημα (railcc.interrail.eu/interrail-passes). Εκεί θα ανακαλύψεις όλο το φάσμα των εισιτηρίων Interrail στις καλύτερες τιμές. Αν, ωστόσο, δεν επιθυμείς τον διαδικτυακό τρόπο συναλλαγής υπάρχει και εναλλακτική λύση. Έχεις τη δυνατότητα να την αποκτήσεις στα διεθνή ταμεία εισιτηρίων, στους σταθμούς στις περισσότερες συμβαλλόμενες χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων επισκέψου την ηλεκτρονική σελίδαrail.cc/gr/how-to-interrail.
Εκτός, όμως, από την πρωτοποριακή υπηρεσία του Interrail, η Ε.Ε. σε μία ακόμη προσπάθεια για διευκόλυνση των μεταφορών εντός των συνόρων της και κατ’επέκταση προς ενίσχυση των αρχών που αυτή πρεσβεύει, εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στους νέους όταν ενηλικιωθούν, ένα πάσο 407 ευρώ, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να ταξιδεύουν δωρεάν στην Ευρώπη για ένα μήνα. (πηγή:www.iefimerida.gr)
Συνοψίζοντας, λοιπόν, είναι εμφανές πως η Ε.Ε., θεσπίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στοχεύει στην γνωριμία των υπηκόων της, μεταξύ τους αλλά και με την ίδια. Το Interrali πάσο, είναι ένα από τα παραδείγματα το οποίο αναμφισβήτητα δημιουργήθηκε, και στην πράξη λειτουργεί προς επίτευξη αυτών των στόχων. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης της Γηραιάς ηπείρου. Μην την αφήσεις να σου ξεφύγει!

Συντάκτες:
Νίκος Αρναούτογλου
Ναταλία Ταρουδάκη
Γεωργία Κακή 
Εθελοντική ομάδα ‘’Επαφή με τα ΜΜΕ’’ του EuropeDirect!

Πηγή: xronos.gr