Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κίνα: Κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την δημιουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ανακαλύφθηκε η παλαιότερη κάμινος κατασκευής πορσελάνης.

Αρχαιολόγοι στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας ανακάλυψαν σημείο όπου σώζεται κάμινος η οποία χρησιμοποιείτο για την κατασκευή πορσελάνης, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιούνται για την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Η κάμινος Γιαντσουάν, πάνω στον λόφο του χωριού Σαντιάν, στην πόλη Λιουγιάνγκ, χρησιμοποιείτο την περίοδο μεταξύ της Δυναστείας των Νότιων Σονγκ (1127-1279) και της Δυναστείας Γιουάν (1271-1368), δήλωσε ο Σουν Τσουνλίν, διευθυντής του μουσείου της Λιουγιάνγκ.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαστήριο με κάμινο, ένα λάκκο για αποθήκευση του πηλού που χρησιμοποιείτο στην κατασκευή της πορσελάνης, δύο αγωγούς και τρία τοιχώματα. Έτσι ήρθαν στο φως πορσελάνινα σκεύη, κυρίως λευκοπράσινου χρώματος, και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο καμίνι.
"Παρότι το καμίνι δεν ήταν επίσημο, οι ανασκαφές μάς βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή των ανθρώπων επί των δυναστειών Σονγκ και Γιουάν. Αποδεικνύει επίσης τη διάδοση της πορσελάνης από την ανατολική Κίνα στη Χουνάν", δήλωσε ο Σουν στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το καμίνι ανακαλύφθηκε το 1984 και βρίσκεται πάνω στον δρόμο από τον οποίο περνά η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Εσωτερική Μογγολία με την Επαρχία Τζιανγκσί. Η γραμμή αυτή πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική οδός μεταφοράς άνθρακα που θα εκτείνεται σε 1.800 και πλέον χλμ. και θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν θα μεταφερθούν στο μουσείο.



 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,documentonews.gr