Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το γραφικό χωριό του Πηλίου με τον διάσημο «Μουτζούρη».

Το κεφαλοχώρι του βουνού των Κενταύρων με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική - Δείτε τις φωτογραφίες
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον Βόλο και υψόμετρο 400 μέτρων βρίσκονται οι εκθαμβωτικές Μηλιές, ο απόλυτος προορισμός του Πηλίου, διάσημος για την αρχιτεκτονική του αλλά και τον περίφημο «Μουτζούρη», το τρένο-σήμα κατατεθέν που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή.
Λέγεται πως το χωριό ίδρυσαν κάτοικοι από τις Μηλιές της Εύβοιας, που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε και η θέση του χωριού, με στόχο να μην «βλέπει» και να μην είναι ορατό από τη θάλασσα.

Η αρχιτεκτονική τους αναδεικνύει τις Μηλιές σε «ορόσημο» του Πηλίου, με πυργόσπιτα και αρχοντικά να μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Η ιστορία του χωριού είναι μεγάλη καθώς αποτέλεσε και πνευματική εστία των αρχών του 19ου αιώνα. Είναι μάλιστα πατρίδα των Άνθιμου Γαζή και Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.

Στο χωριό ξεχωρίζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741 ενώ είναι άγνωστο πότε χτίστηκε πρώτη φορά και από ποιόν. Δείγμα κι αυτή της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

Ο θρυλικός «Μουτζούρης», το τρενάκι του Πηλίου, είναι από το 1985 διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Η διαδρομή από τις Μηλιές μέχρι τα Άνω Λεχώνια, μέσα από την πλούσια πηλιορείτικη φύση και με θέα στον Παγασητικό, είναι από τις ωραιότερες που μπορεί κανείς να απολαύσει.



Πηγή: newsbeast.gr