Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Δικαιώθηκε η μνήμη σιδηροδρομικών μετά από 73 χρόνια.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 1944 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Μετά από αγώνα τεσσάρων ετών, πήρε τη θέση του στην αναθηματική στήλη των πεσόντων, σε δύο σημεία της Λάρισας και το όνομα του σιδηροδρομικού Αναστασίου ή Τάσου Γιαννόπουλου.
Οι προσπάθειες του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο Άγιος Φίλιππος», καρποφόρησαν και το όνομα του πατριώτη σιδηροδρομικού, πήρε τη θέση που του άρμοζε, πριν από μερικές ημέρες. Είναι ο πέμπτος σιδηροδρομικός, μεταξύ των σαράντα εκτελεσθέντων πατριωτών, στη θέση Αντιαεροπορικό, κοντά στο πολεμικό αεροδρόμιο της Λάρισας, στις 8 Μαρτίου 1944. 









Στις 23 Φεβρουαρίου του 1944 έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ σε βάρος των Γερμανών κατακτητών, στην κοιλάδα των Τεμπών. Από το Μηχανικό Ολύμπου του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αντώνη Βρατσάνο, ανατινάχτηκε αμαξοστοιχία που μετέφερε στρατεύματα και φονεύθηκαν 450 στρατιώτες και αξιωματικοί. Οι Γερμανοί ναζί, ήθελαν να λυγίσουν το φρόνημα και την αντίσταση των Ελλήνων και σε αντίποινα εκτέλεσαν την αιματοβαμμένη 8η Μαρτίου 1944 στο Αντιαεροπορικό Λάρισας σαράντα πατριώτες, μεταξύ των οποίων και πέντε σιδηροδρομικούς. Στις αναθηματικές πλάκες που στήθηκαν στο Αντιαεροπορικό και στην πλατεία Μ. Πατέρα ήσαν γραμμένα τα ονόματα μόνο των τεσσάρων εκ των πέντε.
Απουσίαζε το όνομα του Γιαννόπουλου Αναστασίου ή Τάσου. Ο σύλλογός μας, μετά από αγώνα τεσσάρων και πλέον χρόνων κατάφερε να τεκμηριώσει το όνομα του συγκεκριμένου συναδέλφου και να πετύχει την αναγραφή του ονόματος του από τον Δήμο Λαρισαίων στα μνημεία.
Μνημονεύουμε εδώ με βαθύτατο σεβασμό και συντριβή τα ονόματα των συναδέλφων που έπεσαν για ελευθερία και την πατρίδα. Γιαννόπουλος Αναστάσιος - Παπαγεωργίου Γεώργιος -Σταυρόπουλος Σωτήριος - Στεργιάδης Μενέλαος και Στυλάρας ή Στυλιάρας Νικόλαος. Ας είναι ιερή η μνήμη τους στις καρδιές μας.


Συντάκτης: Ευάγγελος Ρηγόπουλος