Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ρωσία: Έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης - Τουλάχιστον 10 νεκροί.

Κλειστοί όλοι οι σταθμοί του μετρό


Εικόνες καταστροφής στον σταθμό Σενάγια Πλόσαντ - Τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 50 τραυματίες - Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν σε φόρουμ στην πόλη.
Τουλάχιστον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε σταθμούς μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται πηγή της αστυνομίας, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού σταθμού Σενάγια Πλόσαντ (Πλατεία Σενάγια) και του σταθμού Τεκνολογκίτσεσκι Ινστιτούτ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο).
Όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έκλεισαν μετά την έκρηξη, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες ασθενοφόρα.

Με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά πρακτορεία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10. Όσο για τους τραυματίες, έχουν φτάσει τους πενήντα, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κυβερνήτη της πόλης Αντρέι Γκιμπίτοφ.


Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών

Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που ανεβάζουν αυτόπτες μάρτυρες από το σημείο, οι οποίες δείχνουν εικόνες καταστροφής και αρκετούς τραυματίες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με σφαιρίδια (προκειμένου να γίνουν πιο θανάσιμοι) που ήταν τοποθετημένοι μέσα σε βαγόνια και εξερράγησαν σε δύο ξεχωριστούς σταθμούς.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τρίτο μηχανισμό που δεν εξερράγη και εντοπίστηκε σε ένα τρίτο βαγόνι. ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε: «Όταν ακούστηκε η έκρηξη αρχίσαμε να τρέχουμε πανικόβλητοι. Υπήρχαν άνθρωποι ματωμένοι, σε άλλους καίγονταν τα μαλλιά τους»







Επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για να εκφωνήσει ομιλία σε φόρουμ για τα ΜΜΕ και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Λευκορώσο ομόλογό του, ενημερώθηκε για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα κάνεις ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους της πόλης, όπου κάνουν στάση τρεις γραμμές του μετρό.

Βρίσκεται κάτω από το μεγάλο εμπορικό κέντρο «Σενάγια» και τα γραφεία της Gazprombank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.




Έκτακτα μέτρα στο μετρό της Μόσχας - Ενισχύονται τα μέτρα στα αεροδρόμια

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram,αναφέρεται ότι "λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας" και πως η "διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο".

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ ενισχύθηκαν και τα μέτρα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Βνούκοβο.




ΥΠΕΞ για εκρήξεις στην Αγία Πετρούπολη: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. 

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της Κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: «Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές».


Πηγή: protothema.gr