Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ρίο:Ζητούν να σταματά το τρένο τοπικοί φορείς.

Την στάση και μετεπιβίβαση των επιβατών του τρένου στο Ρίο (στη συνέχεια χρήση του Προαστιακού), μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τελευταίο τμήμα της σύγχρονης γραμμής ως την Πάτρα, πρότειναν στο δήμαρχο Κώστα Πελετίδη οι φορείς από το Προάστιο και τον Καστελλόκαμπο.
Η συνάντηση έγινε πριν από λίγες ημέρες και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επαφών που προγραμμάτισαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και εκπρόσωποι συλλόγων.
Σε πρώτη φάση οι πολίτες ζητούν μέσω των εκπροσώπων τους να σταματάει το σύγχρονο τρένο πριν από τον σταθμό του Ρίου. Από εκεί να επιβιβάζονται οι χρήστες του μέσου σταθερής τροχιάς στους συρμούς του Προαστιακού με κατεύθυνση το κέντρο της Πάτρας. Αυτή η πρότασή τους έχει προσωρινό χαρακτήρα και αφορά σε τμήμα του έργου που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Επίσης, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να παραλάβει τις μελέτες του έργου και ειδικότερα αυτές που αφορούν στη διέλευση του σύγχρονου τρένου από το ύψος του Καστελλόκαμπου και του Προαστίου. Η συντονιστική και οι σύλλογοι επιθυμούν την υποβολή πρότασης για το δημοπρατημένο τμήμα που να περιλαμβάνει βελτιώσεις. Ειδικότερα, ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό ύψος στη σιδηροδρομική γραμμή και να μην υιοθετηθεί η περαιτέρω ανύψωσή της. Με βάση τηνμελέτη του 2008 προβλέπεται να ανυψωθεί η γραμμή 1.30-1.40 μέτρα πάνω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Οι κάτοικοι διαφωνούν και πιστεύουν ότι θα κόψει τον οικισμό στη μέση. «Στην οδό Σταυροπούλου τα αυτοκίνητα περνούν πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με το τρένο» υποστήριξε ο Γιάννης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου στον Καστελόκαμπο.
Ενα ακόμα ζήτημα που θέλουν οι φορείς της περιοχής να βρεθεί λύση είναι τα σημεία που θα επιτυγχάνεται η διέλευση των κατοίκων με ασφαλή τρόπο. Εμμεσα μπαίνει από τους συλλόγους και θέμα ελεγχόμενης ταχύτητας του τρένου όταν θα διέρχεται από την περιοχή.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την δημοτική αρχή, εκτός του Κ. Πελετίδη, ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος. Από την πλευρά των φορέων μετείχαν οι: Γιάννης Κουτσουβέλης, Θόδωρος Μπακάλης, Σπύρος Ματαράγκας (εκπολιτιστικός σύλλογος «Η Δροσιά»), Φώτης Παπαγγελής (Μποζαΐτικα), Γ. Κανελλόπουλος, Σταύρος Μπουρδόπουλος (πολιτιστικός Σύλλογος Καστελοκαμπου), Δήμητρα Καρυά κ.ά.
Στις επόμενες ενέργειες είναι, αφού συγκεντρωθούν πρώτα όλα τα δεδομένα, να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση κατοίκων, στην οποία θα προσκληθούν οι τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς να πάρουν θέση δημόσια.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Πηγή: pelop.gr